Werk in de Wijk

Zoek je iets leuks en nuttigs om te doen? Wil je (weer) aan het werk? Of is jouw bedrijf of organisatie op zoek naar mensen voor een klus? Dan ben je hier aan het goede adres.

Het WijkWerkbedrijf brengt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en organisaties die een klus hebben, bij elkaar. Wij zorgen indien nodig ook voor begeleiding op het werk.

Kijk op: www.wijkwerkbedrijf.nl

Zorgen voor werk in de wijk

Bedrijven en organisaties die geld verdienen in de wijk, moeten ook bijdragen aan de werkgelegenheid ín de wijk. Als dat mogelijk is. Dat hebben de gemeente, de woningcorporaties, het wijkplatform en WIJ Selwerd afgesproken bij de start van de wijkverbetering Sunny Selwerd.

In Selwerd wonen veel werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werkervaring bieden en zo meer mensen aan het werk en uit de schulden helpen, is een van de doelen van de wijkverbetering.

Theo Ansmink ging via het Wijk(werk)bedrijf aan de slag bij WarmteStad.

Voorbeeld: WarmteStad en Theo

WarmteStad legt een warmtenet aan in Selwerd. Er was behoefte aan een beheerder van de opslag, vertelt Henk Hilbolling, manager Realisatie:

“Op den duur hadden we van zoveel verschillende projecten materialen en restpartijen liggen. We wisten niet meer wat er lag en dan bestel je elke keer weer nieuw spul. Als we daar nou eens een beheerder op gingen zetten? Liefst iemand met wat afstand tot de arbeidsmarkt, want social return hoort bij onze opdracht. Via het Wijk(werk)bedrijf vonden we Theo. Hij kent inmiddels alle ins en outs inmiddels en doet allerlei werkzaamheden die een beetje blijven liggen. Van stroom en het koffiezetapparaat installeren in een bouwkeet en brieven bezorgen bij bewoners tot het opruimen van ons depot.

Mensen die lang uit het arbeidsproces zijn, hebben meestal wel een rugzakje. Social return moet je niet doen vanuit een commercieel belang maar vanuit je hart. Natuurlijk spelen overwegingen van efficiëntie mee, maar je doet dit toch vooral omdat je het belangrijk vindt dat er voor deze mensen een plek is op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat je bereid bent om in hen te investeren. Goed te kijken waar iemand past, bijvoorbeeld via interne stages. Bijvoorbeeld, je moet de tijd nemen om dingen uit te leggen. Je teamleden erbij betrekken, zodat hij of zij erbij hoort.

Theo voelt zich onderdeel van het team, dat is belangrijk. Hoe is het mogelijk dat jij zo lang thuis hebt gezeten, denk ik wel eens. Dat hij vertelt dat hij eindelijk weer een auto gekocht heeft… Dat raakt je. Dit werk vergroot zijn wereld.”

Ludo Kobes van Patrimonium.

Voorbeeld: Patrimonium en vrijwilligersteam

Een team van vrijwilligers ging voor woningcorporatie Patrimonium aan de slag. Zo deden ze werkervaring op. Ludo Kobes, teamleider Planmatig Onderhoud en Duurzaamheid:

“De sloop van onze verzorgingsflat aan de Iepenlaan zou beginnen maar in de appartementen zaten nog steunbeugels, douchestoeltjes en andere RVS hulpmiddelen. Die wilden we er netjes uithalen, schoonmaken en gratis ter beschikking stellen aan huurders. Veel hebben een krappe beurs en de gemeente vergoedt die hulpmiddelen niet meer. Maar om daar nou een bedrijf voor in te huren… dan zijn de kosten voor iets wat je gratis weggeeft toch wel hoog. Een team met vrijwilligers van het Wijk(werk)bedrijf klaarde de klus in een paar dagen inclusief het schoonmaken van de materialen. We schakelen ze wel vaker in, dat is onze maatschappelijke verplichting. Het gaat prima. Maar als een project klaar is, stopt het werk voor deze mensen. Dat vind ik jammer. Je hoopt toch dat ze doorgroeien naar een vaste baan. Als meer bedrijven en organisaties aan social return gaan doen in de wijk, kunnen we hen samen perspectief bieden.”

Neem contact op:

De flat wordt volledig gasloos en bevat sociale huurwoningen.

Groene en veilige buurt

Gezondheid en geluk

Betaalbaar en duurzaam wonen