Boomspiegels

De straten in Selwerd ...

... kunnen wel een opfleurbeurt gebruiken, aldus vele bewoners. Één van die bewoners was Fred Pelster uit de Berkenlaan. Tijdens de bewonersavond in november 2017 opperde hij ook een oplossing: beplant de boomspiegels (het stukje grond rondom de bomen op het trottoir) met planten en bloemen. Wijkplatform Selwerd vond dit een geweldig idee en beloonde deze met een cheque van €500,- voor de uitvoering. Dhr. Pelster ging om tafel met medebewoners, de buurtconciërge en mensen van Wijkbedrijf Selwerd en de gemeente Groningen. Het resultaat is dat er twee straten worden aangepakt.

De aftrap was woensdagochtend 18 april in de Acacialaan vlak voor de basisschool De Wegwijzer, waar samen met leerlingen van die school de eerste boomspiegels werden beplant. De rest volgde op zaterdag 21 april in de Eglantierstraat.

Inmiddels springen de beplantingen op in de wijk. Ze zijn elders gespot in onder meer de Ribesstraat, Esdoornlaan, Acacialaan, Vlierstraat en Gelderse Roosstraat. Mocht je nu ook een boomspiegel willen beplanten? Neem dan contact op met de groencoördinator van de gemeente Groningen, de buurtconciërge of gebruik het contactformulier hiernaast.

Initiatiefnemer Fred Pelster ontvangt de cheque uit handen van wethouder Paul de Rook en Gerard Krouwels, voorzitter van Wijkplatform Selwerd.

Een kort filmpje waarin Fred Pelster aan het woord is

Doelen bij dit project:

  De eerste boomspiegel aan de Acacialaan wordt beplant door dhr. Pelster samen met kinderen van basisschool De Wegwijzer.

  Verslag van de eerste bewonersbijeenkomst Esdoornlaan

  Maandag 11 maart zaten drie bewoners van de Esdoornlaan samen om in gesprek te gaan over de wijkvernieuwing. Tjalda wilde graag weer een boomspiegel gaan beplanten, zoals vorig jaar. Ze heeft haar buren Yasin en Ruben gevraagd of zij ook mee wilden doen. We hebben gesproken over het parkeren in de (Prunus)straat en dat de Esdoornlaan in de toekomst mogelijk wordt heringericht. Ook hebben we het over het grasveld achter de Aldi gehad. Dat lijkt ons een mooie plek om te sporten. De Esdoornlaan krijgt wat ons betreft drie mooie boomspiegels en we gaan een tijdelijke plantenbak regelen. Die kan dan op de hoek van de straat komen te staan. Wanneer dit alles is geregeld, komt de koffiekar langs en
  gaan we een kleine buurt-bbq organiseren. Ook zorgen we dat de gemeente in de straat langs komt om over de herinrichting van de straat met ons in gesprek te gaan. Hier willen we graag meer buren bij hebben, die we zullen werven met de bbq en de koffiekar. Daarnaast willen we een informatiepunt in de straat over de boomspiegels en over de plannen op lange termijn.

  Wat hebben we voor op de korte termijn afgesproken:

  • Ruben neemt contact op met de gemeente om een afspraak te maken voor het onderhouden van drie boomspiegels.
   - Deze afspraak hebben we 28 maart.
   - informeren of de boomspiegels opgehoogd kunnen worden.
   - Dan spreken we af wat we aan materiaal, planten en grond nodig hebben.
  • Ruben en Tjalda zullen ieder een eigen boomspiegel onderhouden. Yasin gaat hen daarin ondersteunen.
  • Tjalda gaat twee andere buren die ook een boomspiegel willen gaan onderhouden, op de hoogte brengen.
  • Daan gaat een tijdelijke plantenbak regelen
   - We moeten dan nog kiezen uit twee opties: kunststof of hout.
   - locatie: op de hoek esdoorn prunus.
  • 11 mei gaan we de boomspiegels aanleggen.

  Wat hebben we voor op de lange termijn:

  • BuurtBBQ-organiseren (Yasin): Als de bloembak er is, gaan we een kleine bbq houden voor de rest van de straat. De koffiekar van het wijkbedrijf vragen we erbij.
  • We plaatsen ook een informatiepunt over de wijkvernieuwing en de boomspiegels in de straat.
   - mogelijk rond burendag of in augustus.
  • Daarna gaan we met meer bewoners in gesprek met de gemeente over de
   herinrichting van de straat.