Wijkplatform: de ogen en oren van de wijk

5 juni 2023

Wijkplatform Selwerd wil de stem van de bewoners zijn in de Sunny Selwerd Wijkverbetering. En dat is belangrijk, want plannen kunnen mooi zijn, maar bewoners weten uit erváring wat er nodig is om van de wijk een fijnere woonomgeving te maken. In het Wijkplatform werken ze samen met de gemeente, WIJ Selwerd, de woningcorporaties, WarmteStad, het Wijkbedrijf en alle andere organisaties die actief zijn in de wijk.

“Wij zijn de ogen en oren van de wijk en we willen de belangen behartigen van de mensen die er wonen”, zegt voorzitter Mariët IJsseldijk. Deze dinsdagmiddag houdt ze samen met Willem van der Woude spreekuur in het Informatiepunt op het Winkelplein. Iedereen kan er binnenlopen met vragen, klachten en ideeën. “Daar gaan wij mee aan de slag en we geven niet op.”

Voorstellen voor het Winkelplein
Als voorbeeld noemt ze de vele klachten over fietsers en brommers die door het voetgangersgebied van het Winkelplein rijden. “We hebben met het team van Sunny Selwerd om tafel gezeten om over een aanpak te praten. Die bleek pas over een aantal jaar gepland. Het moet NU gebeuren, zeiden we. Al pratend kom je dan samen tot eenvoudige aanpassingen die het verschil kunnen maken. Daarover zijn we in gesprek gegaan met de winkeliers en de ideeën zijn ook aan bewoners voorgelegd. Er gaat binnenkort echt wat veranderen.” In het Informatiepunt kun je zien wat de ideeën zijn.
Zijn er nog meer dingen die dankzij het Wijkplatform zijn gerealiseerd? “Nog niet gerealiseerd, maar de gemeente heeft nu aandacht voor een veiliger looproute door Park De Es. Die komt er nog dit jaar”, zegt Willem. En niet te vergeten: het wandelpad langs de Paddepoelsterweg. Er was best wat uithoudingsvermogen en overtuigingskracht voor nodig voor dat geregeld was. En dat heeft het Wijkplatform. 

Niet voor spek en bonen
Ruim een jaar geleden kwamen Mariët en Willem in het bestuur van het Wijkplatform. Beide wonen al vele jaren in Selwerd en kennen de wijk, de organisaties. Maar kenden die hen ook? En kenden die het Wijkplatform wel goed genoeg? Als eerste begonnen ze daarom met netwerken en dat heeft de bewonersorganisatie goed op de kaart gezet. Mariët: “Wat we afgelopen jaar vooral bereikt hebben is dat er naar ons geluisterd wordt, dat we worden uitgenodigd om mee te praten. Natuurlijk kan het altijd beter, maar we laten ons niet aan de kant zetten.” Willem: “Bewonersparticipatie is voor veel plannen verplicht. Maar wij gaan niet voor spek en bonen aan tafel zitten. Wij willen ertoe doen.”

Actief worden in de wijk
Wil je meedoen om van Selwerd een nog fijnere wijk te maken, dan helpt het om je aan te melden bij het Wijkplatform. Hier weten ze waar of bij wie je moet zijn. Onder de vlag van het Wijkplatform kan je meer voor mekaar krijgen.

Belangstelling?
Elke 2e dinsdagavond van de maand komt het Wijkplatform om 19.30 bij elkaar in De Berk, Berkenlaan 238. En iedere dinsdagmiddag van 13.00- 15.00 uur is er spreekuur in het Informatiepunt op het Winkelplein. Je bent van harte welkom.

Meer uit de categorie: Nieuws