Wij doen mee: Samen Verder

27 februari 2020
Antonida, Malak en Lihong

Iedere dinsdag- en vrijdagochtend zit de bibliotheek van de Vensterschool vol supergemotiveerde vrouwen van alle culturen. Ze leren Nederlands. Alleen achter de computer, of in groepjes. Geholpen door vrijwilligers en docenten van Noorderpoort van het project Samen verder. Want meedoen in de samenleving: daarvoor moet je de taal goed spreken en lezen, zeggen Antonida (Eikenlaan), Malak (Beukenlaan) en Lihong (Berkenlaan).

Lihong: “Ik bracht de kinderen naar school, en op de dinsdagen en vrijdagen zag ik altijd heel veel vrouwen in de bibliotheek. Wat gebeurt hier, vroeg ik. Een vrouw vertelde dat ze de taal leren en dat het helemaal gratis was. In China zeggen we: een boek is dood, een mens is levend en daarom is het beter om de taal te leren van mensen. Ik zit nu een jaar op cursus en het helpt enorm.” Malak: “Ik heb fijne buren. Toen ik een jaar geleden in Selwerd kwam wonen, spraken we een beetje Engels met elkaar. Nu kan ik Nederlands met ze praten. En ik wil ook met de juf van mijn kinderen kunnen praten.” Als je de taal niet goed spreekt, kan je je erg eenzaam voelen. Samen Verder zorgt ervoor dat vrouwen uit hun isolement komen. Antonida: “Toen ik hier kwam wonen kende ik niemand, ik sprak geen Nederlands en ik kende ook geen Engels. Niemand sprak Russisch. Ik voelde me heel alleen. Mijn contactpersoon bij de gemeente vertelde me over de cursus. Ik kom hier nu 7-8 jaar. Het contact met andere vrouwen vind ik heel erg leuk en mijn Nederlands wordt steeds beter. Brieven lezen gaat goed, maar gewone gesprekjes op straat met de mensen? Dan is het Nederlands nog moeilijk hoor.” Malak: “Ik leer nu andere vrouwen kennen en maak vriendinnen. We komen bij elkaar op bezoek. Ik kom uit Saoedi Arabië en daar mogen de vrouwen niks, hier veranderen ze, er is meer vrijheid. Ik kan zelf afspreken met andere vrouwen. In Saoedi Arabië kan je als vrouw niet alleen het huis uit. Hier wel.” Lihong: “Ik zie de vrouwen ook als er geen cursus is. We doen vaak iets leuks, altijd met onze kinderen erbij. We gaan wandelen, naar de speeltuin en in de kerstvakantie gingen we naar het Forum. Heel erg leuk.”

Samen Verder is bedoeld voor vrouwen uit alle culturen die (beter) Nederlands willen leren. Ook Nederlandse vrouwen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen er terecht. Tijdens de cursus oefenen ze de taal en er zijn regelmatig uitstapjes. Bijvoorbeeld naar het Groninger Museum, de schouwburg, de bioscoop of het Forum. Deelname is gratis. Samen Verder is iedere dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur in de bibliotheek van de Vensterschool aan de Eikenlaan. Je kunt gewoon binnenlopen. Een afspraak maken is niet nodig. Meer informatie: Anneke Brandsen, jm.brandsen@noorderpoort.nl, 06-30182886.

Meer uit de categorie: Nieuws