Pleintje Spirealaan

Speel- en chillplekkenplan in uitvoering

27 november 2023

Voorjaar 2021 vormde een groepje actieve bewoners samen met professionals van de wijkverbetering een werkplaats om een speel- en chillplekkenplan te maken voor de wijk, oftewel een advies.

Ze zochten naar geschikte locaties in de wijk om elkaar te ontmoeten, te spelen en te sporten. Ze zochten uit voor welke doelgroepen die geschikt waren en ook welke activiteiten er konden plaatsvinden. Dat stemden ze af met deskundigen van de gemeente. Want niet alles kan overal. Je moet rekening houden met de natuur maar bijvoorbeeld ook met leidingen die in de grond liggen. De mensen van de werkplaats gingen vaak de wijk in om andere bewoners te vragen naar hun wensen en ideeën. Toen het plan vorderde, stemden ze het af met de wijk. Daarna ging het naar de gemeenteraad. Die moest het plan goedkeuren en geld beschikbaar stellen. Dat lukte en rond de zomer van 2022 was het advies klaar. Achter de schermen moest toen nog het een en ander gebeuren maar nu kan de uitvoering dan echt van start.

Op drie locaties
We beginnen met drie locaties: op het Sparrenveldje achter de Aldi als plek waar meer doelgroepen elkaar kunnen ontmoeten voor activiteiten, en op twee binnenpleintjes. Dat zijn het pleintje in Selwerd-Oost tussen de Lijsterbeslaan, Beukenlaan en Populierenlaan, en het pleintje in Selwerd-West tussen de Ribesstraat, Elzenlaan, Vogelkersstraat en Spirealaan.
Voor de wat grotere locaties als het Sparrenveld liggen er al veel ideeën van de werkplaats. Die moeten nog goed worden afgestemd met de omwonenden. Voor de pleintjes had de werkplaats al wel een aantal uitgangspunten ontwikkeld, maar bewoners en mensen van de gemeente gaan nog met elkaar in gesprek over de concrete invulling.

Inbreng omwonenden
Op 27 en 30 oktober zijn de eerste bijeenkomsten voor bewoners van de pleintjes geweest. De eerste bijeenkomst (pleintje Selwerd-West) werd bezocht door acht omwonenden en op de tweede (pleintje Selwerd-Oost) kwamen twee kinderen en twee volwassenen af. “Jammer genoeg (nog) niet zo veel, maar ze waren goed voorbereid en hadden heel goede ideeën en tips”, zegt projectleider Rogier Roeters van de gemeente. Zijn collega Caroline Bruens gaat ze verwerken in één of meer schetsontwerpen, samen met stagiair Lucas Habekotté. Ze hopen dat veel omwonenden naar de volgende bijeenkomsten komen om te zien hoe het kan worden. Die zullen begin 2024 zijn. De omwonenden krijgen nog een uitnodiging.

Meer uit de categorie: Nieuws