Oogstfeest in de Volkshortus

12 oktober 2023
Wethouder Kirsten de Wrede plukt een pepertje

Een groot succes: daar is iedereen het over eens. Woensdag 4 oktober vierden we het eerste oogstfeest van de Volkshortus, de kas tussen de Hazelaarstraat en de Elzenlaan.

Vele handen maken licht werk
Vrijwilligers uit Selwerd zoals Janet en Mariët werkten nauw samen met Kunstpunt en het kunstenaarsduo Saskia en George om deze plek te realiseren. Dit voorjaar, toen alles nog kaal was, zaaiden ze de eerste plantjes. Nu is het een groene oase van tomaten, komkommers, pompoenen, courgettes, broccoli, boerenkool, winterpeen, pepers….

Oei, heet!
Met het plukken en proeven van een pepertje opent wethouder Kirsten de Wrede het feest. “Voorzichtig met die rode, die is erg heet”, roept Roy. Snel plukt iemand een wat mildere soort. Uit de verhalen en de presentaties blijkt dat de kas een plek is geworden waar heel veel mensen uit de wijk komen. Hier ben je even in het groen, kan je tot rust komen en anderen ontmoeten die daar net als jij naar op zoek zijn, hoor je steeds terug. Volwassenen en kinderen uit bijna alle 88 culturen die Selwerd rijk is, kwamen hier het afgelopen halfjaar regelmatig naartoe, sommigen soms iedere dag. Ook de basisscholen van Selwerd deden er projecten.

Fijne ontmoetingsplek
Wethouder Kirsten de Wrede vraagt bewoners om te vertellen over de Volkshortus. “We begonnen met een heel klein clubje en nu zijn we met een heleboel mensen”, zegt een vrijwilliger.

Trekpleister voor nieuwsgierige kinderen
Een ander: “Als ik in de kas was om plantjes water te geven, vroegen kinderen ‘mag ik hier ook een plantje? Maar ik heb geen pot’. Nou, dat was geen probleem want alles is hier. Ze kwamen steeds kwamen terug om naar hun plantjes te kijken. Je leert hier dat je iets kunt scheppen zonder dat je rijk bent of in een groot huis woont.” Wethouder De Wrede: “Op school gaat het vooral over taal, rekenen, techniek. Ik vind het ook belangrijk dat kinderen leren over het wonder van het leven en dat ze deel uitmaken van een gemeenschap. Dat zie ik hier en dat vind ik prachtig.”

Meer uit de categorie: Nieuws