Klein project, groot effect

4 mei 2024

Voor de herinrichting van de straat moest er 60 centimeter van de voortuintjes af, hoorden bewoners van de Berkenlaan tijdens een bewonersavond. Hee, dacht Azalea,  dat is een mooie kans om versteende tuintjes te vergroenen! Ze stelde voor om een workshop te organiseren waarin bewoners informatie krijgen over planten, onderhoud en ook een tuinontwerp konden maken. Dat idee zagen de gemeente en woningcorporatie Patrimonium helemaal zitten. Ze stelden een klein budget beschikbaar, Azalea ging langs de deuren en wist vijf buren warm te maken. Samen met hovenier Chiel gaf ze de workshop in de Volkshortus, met informatie over planten en mogelijkheden voor de tuin én waarin ieder een eigen tuinontwerp ging maken. Het doel: zoveel mogelijk groen.

Vergroenen en verbinden
Inmiddels liggen de tuintjes erin. De aanleg deden de vijf buren samen, met hulp van Chiel en Alex van het Wijkbedrijf. Het waren gezellige dagen van oude plantjes en stenen eruit, al het nieuwe erin, maar ook van samen koffiedrinken, een broodje eten, kletsen en lachen.
“Dit soort projecten lijkt klein, maar heeft een groot effect”, zegt projectleider herinrichting David Bergtop. “De tuinen worden groener en tegelijker tijd raken bewoners meer met elkaar verbonden. De mensen die meehelpen, leren elkaar beter kennen. Het leuke is: dit is echt vanuit de bewoners ontstaan. Azalea is de drijvende kracht, vanuit de wijkverbetering geven we een steuntje in de rug.”

Anderen willen dit ook
Maar in de Berkenlaan moeten er nog veel meer tuintjes worden ingekort. Ook die bewoners kunnen, als ze willen, meedoen aan een workshop van Azalea en Chiel. Plus hulp krijgen bij de aanleg van hun nieuwe voortuin. Bewoners uit andere straten willen het ook wel, hoorden ze. Gelukkig zijn er in Groningen meer regelingen om hier financieel bij te helpen.  
Subsidie klimaat aanvragen | Gemeente Groningen

v.l.n.r. Alex, Chiel en Azalea
Meer uit de categorie: Nieuws