Gratis je gezondheid laten checken in de bus

30 september 2019

Vanaf vandaag kunnen inwoners van Beijum, Indische Buurt/De Hoogte, Selwerd en De Wijert gratis hun gezondheid checken in hun buurt. Op diverse dagen tot half november komt de bus ‘De Gezonde Huiskamer’ langs in deze wijken. De bus staat in Selwerd op dinsdag 5, woensdag 6 en donderdag 7 november op het Vensterplein (bij de Parrel). De Gezonde Huiskamer is open van 10.00 tot 18.00 uur.

In de bus kunnen bezoekers een leefstijlcheck doen, waarbij een leefstijladviseur BMI, knijpkracht en longinhoud meet. Naast de metingen krijgen bezoekers ook tips over gezond leven en meer bewegen. De Gezonde Huiskamer is een initiatief van UMCG, Gemeente Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health, RUG en HANNN.

Gezond leven en wijkvernieuwing

De vier wijken zijn uitgekozen omdat hier wijkvernieuwing plaats vindt. Wijkvernieuwing gaat ook over gezond leven. Wijkvernieuwing gaat gelukkig en gezond wonen, over groen en buiten zijn, over een veilige buurt, positief opgroeien en bewoners-participatie. In Selwerd is er regelmatig overleg met buurt- en wijkbewoners.

Naast het meten, vragen de medewerkers in de bus ook aan de bezoekers welke plekken in de wijk er juist voor zorgen dat inwoners zich goed en fit voelen. En welke niet. Om dat in kaart te brengen kunnen inwoners op een kaart van hun wijk aangeven welke plekken wel of niet bijdragen aan hun fitheid. Denk aan het groene park waar gewandeld kan worden, het buurthuis waar je koffie drinkt, supermarkten met veel groente en fruit en veilige wandelpaden en oversteekplaatsen.

Workshops en informatie

Met de komst van de bus organiseert het WIJ-team in de Indische Buurt/De Hoogte een Gezond Leven & Wonen Markt op donderdag 31 oktober van 14:00 tot 16:00 in het Floreshuis. Er zijn workshops over voeding, beweging en ontspanning. Ook is er informatie over thuiszorg, hulpmiddelen, dagbesteding en mantelzorg.

www.henx.nl
Meer uit de categorie: Nieuws