Even Voorstellen: Stieneke Hamminga

27 februari 2020

Stieneke Hammenga is medewerker bij Cosis en bezig een buurtcirkel op te zetten in Selwerd. “Een buurtcirkel is er voor iedereen die weer wat meer onder de mensen wil zijn. Een buurtcirkel helpt je om uit je isolement te komen. Het is ook wat voor je als je graag wat zelfstandiger wilt leven.
Wanneer je elkaar een beetje helpt, heb je misschien wat minder ondersteuning van hulpverleners
nodig.”

Je hoeft er niks bijzonders voor te kunnen. Iedereen is welkom, ook als je denkt dat je een ander niks te bieden hebt. Je komt gewoon bij elkaar om een kopje koffie te drinken en daar kan weer iets uit voortkomen. Bijvoorbeeld samen ergens naar toe gaan, samen eten, iemand helpen met de boodschappen of de tuin, en noem maar op. Iedereen kan wel íets, iedereen heeft een talent en dat kan je gebruiken om iets voor een ander te betekenen.

“Kijk”, zegt Stieneke, “als je niemand meer kent of verlegen bent, als je denkt dat je niks voor een ander kunt betekenen of denkt dat je niks leuks te vertellen hebt, dan voelt de stap om nieuwe mensen te leren kennen heel groot. Buurtcirkel Selwerd maakt er een heel klein stapje van. Je hoeft mij alleen maar te bellen, een appje of mailtje te sturen.” In Rotterdam hebben ze al buurtcirkels en daar zijn ze ontzettend populair. “Iedereen die behoefte heeft aan wat meer mensen om zich heen, wil daar bij. Het zou zo mooi zijn als dat in Selwerd ook lukt. Want ik weet dat veel bewoners eenzaam zijn. Hun familie woont ver weg, vrienden zijn er niet
meer. Het gaat niet alleen om ouderen hoor, ook jongere mensen hebben soms geen netwerk meer, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, een beperking hebben of hun werk zijn kwijtgeraakt. Dus als je dit leest en je voelt je aangesproken: neem dan nu contact met me op. Waarom niet nu meteen?”

Stieneke is bereikbaar via: 06 51 83 18 51, s.hammenga@cosis.nu en Buurtcirkel Selwerd (op Facebook)

Meer uit de categorie: Nieuws