Even voorstellen: Julia Vierstra

21 maart 2019

Even voorstellen:

Julia Vierstra, opbouwwerker WIJ Selwerd

“Probleemsituaties ombuigen naar iets positiefs, de buurt verbeteren: dat is een groot deel van mijn werk. Kinderen die niet buiten durven te spelen, ouders die hun kinderen niet zelf naar school durven te laten gaan, overlast, ruzies die maar blijven aanslepen, vernielingen en troep… Ik vang de signalen op in de wijk, bel bij mensen aan om erover te praten en kijk of er de wil is om er samen iets aan te doen. Ik stimuleer om mensen in de buurt te zoeken die hetzelfde ervaren. Dat geeft kracht om een situatie aan te pakken. Alleen is maar alleen. Dat kan heel onveilig voelen.”

Hoe kan je probleemsituaties veranderen? “Ik wil altijd weten wat eraan ten grondslag ligt. Stel dat een groep voor overlast zorgt op je pleintje. Je kunt wel steeds in je uppie de politie bellen, maar je kunt ook bijvoorbeeld een barbecue of een spelletjesmiddag organiseren. Daar maak je contact en daarna weet je elkaar makkelijker te vinden als er iets is. Iets leuks doen met elkaar geeft je ook een beter gevoel bij de plek waar je woont. Als je een paar buren bij elkaar hebt, kun je het samen organiseren.”

Julia lost niet de problemen op, ze ondersteunt bewoners om ze zelf op te lossen. “Want als je het zelf doet, sta je sterker in het leven. Dan heb je iets om trots op te zijn.” Als ondersteuner vanuit WIJ kan Julia van alles doen. Een vergaderruimte met koffie regelen, het gesprek leiden, maar ze weet ook hoe je subsidie aanvraagt en neemt contact op met of schakelt andere instanties in als dat nodig is. En als bijvoorbeeld die buurtbarbecue er komt, dan is ze erbij om te helpen. “Overigens speelt een opbouwwerker altijd in op vragen en behoeften uit de buurt hoor, ook als er geen problemen zijn!”

Julia is opbouwwerker voor Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk. WIJ Selwerd: 050 367 42 20 / Julia Vierstra: 06 46 89 76 37

Meer uit de categorie: Nieuws