Bij Ingrid is het glas altijd halfvol

4 januari 2024

Kan je plezier in het leven hebben na een leven vol tegenslag? Als je oud bent, alleen woont en kampt met je gezondheid? JA!!!, zegt Ingrid (71) en zij kan het weten. Ze voedde in haar eentje vier kinderen op, leefde op het bestaansminimum en kampt de laatste jaren met haar gezondheid. Haar geheim: blijven meedoen. “Ik woon alleen maar voel me niet alleen.”

“Ik ga iedere dinsdag naar een middag voor ouderen in Bernlef. Daar komen vrouwen van allerlei achtergronden, Nederlands en buitenlands. Zelf ben ik in Suriname opgegroeid en ik ben moslim maar ik woon al jaren hier. We praten over van alles, doen leuke dingen en maken soms een uitstapje.

Op een dag kwam Lucas langs, de cultuurcoach. Hij vertelde over Goudmakers, een theaterproject voor en door ouderen. ‘Het gaat om wat je hebt meegemaakt en hoe je erop terugkijkt, goed of slecht. Samen maak je een voorstelling’, zei hij. Ik ben dat gaan doen met zeven anderen. Ieder deelde zijn levensverhaal. Ik dacht altijd dat ik de enige was met zo’n naar verleden en ik schaamde me. Maar als je de verhalen van anderen hoort, realiseer je je: ik ben niet alleen. Je laat zien dat je sterk bent.

Het project is klaar maar iedere dinsdag is er een koffieochtend in Sonde2000 zodat we elkaar kunnen blijven ontmoeten. Iedereen is er welkom. Daar hoorde ik van Lucas en Janet (WIJ, red.) over dansen voor ouderen in Bernlef en vandaag ben ik voor het eerst gegaan. Ik kan de ene arm bewegen, de andere niet maar wat maakt het uit. Zo leer je mensen kennen. Iemand meenemen is belangrijk, voor het eerst ergens heengaan is best een grote stap. Ik heb mijn buurvrouw meegesleept en ze vond het hartstikke leuk. Een volgende keer gaat ze zelf. Dat maakt mij gelukkig.

De stap zetten om mee te doen is niet  altijd makkelijk als je pijn hebt en ziek bent, maar thuis blijven zitten helpt niet. Als je actief bent vergeet je de pijn en dat je ziek bent. Je moet niet bij de pakken neerzitten, je leeft maar een keer.” Ze denkt erover om een boek over haar leven te maken.

Meer uit de categorie: Nieuws