Bewoners uit de wijk Selwerd kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk!

18 maart 2022

Op vrijdag 4 februari j.l. heeft een vakjury drie voorstellen uit 18 aanmeldingen geselecteerd. Wijkbewoners van Selwerd zijn van harte uitgenodigd om van zaterdag 19 maart 2022 tot en met 27 maart 2022 een stem uit te brengen op hun favoriete kunstwerk. De kunstenaars zullen op zaterdag 19 maart een korte presentatie geven in restaurant De Duindoorn over hun voorstel. Het gekozen kunstwerk wordt naar verwachting eind september 2022 opgeleverd.

De uitgekozen kandidaten:
Layla May Arthur (GB)
Daan de Boer (NL)
Miriam Knibbeler (NL)

Tussen 2019 en 2022 zijn de drie iconische studentenflats in de wijk Selwerd, De Dragant (Duindoornstraat), Cornus (Kornoeljestraat) en de Acero (Esdoornlaan) in opdracht van Lefier door bouwbedrijf Van Wijnen gerenoveerd. Met meer dan 900 woonunits en vijftig jaar aan bestaansgeschiedenis spelen zij een belangrijke rol in het Groninger studentenleven. Bij de Cornus staat reeds een kunstwerk van Robert Maingay uit 1969. Het is de wens van Van Wijnen en Lefier dat er ook een kunstwerk bij de Dragant gerealiseerd wordt.

De opdracht
De opdracht is uitgezet via het projectbureau van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) en werd aangeboden aan alumni (2011-2021) van deze kunstacademie. Geïnteresseerden konden tot 17 januari 2022 een plan indienen waarin ze een voorstel doen voor een fysiek en stevig gebouwd kunstwerk dat minstens dertig jaar kan blijven staan. Het werk moet een relatie aangaan met het ‘beton-metaal plastieken’ beeld van Maingay.

Robert Maingay (1939-2016) was een Rotterdamse beeldhouwer. Hij werkte non-figuratief volgens een bepaalde werkmethode. Zo ontstonden in de jaren ‘70 ‘beton-metaal plastieken’, in de jaren ‘80 ‘spiralen in hout’ (volgens het duigen systeem), en in de jaren ‘90 in elkaar passende vormen verkregen middels zaagdoorsneden in steen.

Wijkbewoners van Selwerd zijn op zaterdag 19 maart 2022 welkom van 11:00 – 11:30 uur voor de presentatie in restaurant De Duindoorn, Duindoornstraat 91 in Groningen. Op maandag 28 maart 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Je kan de schetsen hier bekijken: http://lieselotvandamme.nl/kunstwerk-selwerd/

Stemmen kan via: https://nl.surveymonkey.com/r/52MXYLG en tijdens de presentatie in De Duindoorn.

Meer uit de categorie: Nieuws