Basisbanen in Selwerd

21 januari 2021

Sinds maart zijn er in Selwerd drie mensen aan het werk in een basisbaan. De basisbaan is ingesteld door de gemeente, en past helemaal bij een paar belangrijk doelen van de wijkverbetering: meedoen in de samenleving, en een gezonder en gelukkiger leven.

Sunny Selwerd biedt mensen veel kansen om actief te zijn en werkervaring op te doen. Organisaties in de wijk als het Wijkbedrijf, Wijk(Werk)bedrijf en WIJ Selwerd kunnen daarbij helpen en ondersteunen. En dankzij de basisbanen van de gemeente hebben bewoners nu nóg meer mogelijkheden om hun persoonlijke situatie te verbeteren.

Dit is een basisbaan

Basisbanen zijn bedoeld voor mensen die dolgraag willen werken, maar die het maar niet lukt om een werkgever te vinden. “Met een basisbaan ga je aan het werk in een wijk of dorp in de gemeente. De gemeente wil dat de deelnemers er op inkomen en welzijn op vooruit gaan en dat de leefbaarheid van de wijk is toegenomen. Het gaat om werkzaamheden die zonder de basisbaan niet zouden gebeuren”, legt Haaije Koenders uit. Haaije begeleidt de drie basisbaners van Selwerd vanuit het Wijkbedrijf. “Het gaat om werk op basis van het minimumloon, dus niet met behoud van uitkering. Financieel mag je er niet op achteruit gaan. Het zijn echte banen, in principe hoef je niet door te stromen naar een andere werkgever. Maar het is voorlopig nog een tijdelijk project. Hoelang de basisbanen blijven, dat beslist de gemeente over een jaar of drie-vier.”

Leefbaarheid vergroten in de wijk

De drie basisbaners in Selwerd hebben verschillende taken. Ze werken allemaal voor meer organisaties in de wijk. “Iemand werkt bij de BSV en helpt vanuit het Wijkbedrijf mee met het opruimen van zwerfvuil. Een ander werkt bij Sonde2000 en meldt de Milieudienst zaken als losse stoeptegels, kapotte straatlantaarns en grofvuil dat is gedumpt. Die doen daar dan wat aan. De derde is actief bij De Berk en gaat dit jaar ook bij de Vensterschool aan de slag. Tsja, nu even niet, door de lockdown”, vertelt Haaije. “En in de zomer- en kerstvakantie hielpen ze mee met de kinderactiviteiten die wél doorgingen.”

Een fijner leven

De mannen vinden het ontzettend leuk om weer aan het werk te zijn, zegt Haaije. “Ze geven aan zich fitter en gezonde te voelen. En dat het fijn is om meer met hun toekomst bezig te zijn, wat meer te besteden te hebben en leuke dingen te doen. Het is ook fijn om weer collega’s te hebben.”

Meer weten? Kijk op www.gemeente.groningen.nl/basisbaan

Meer uit de categorie: Nieuws