Wat kunnen we samen doen?

Wat kan ik nu, samen met andere buurtbewoners, doen?

Ik woon in een appartement met een VvE, en ik ben geïnteresseerd in energiemaatregelen (bijv. spouwmuurisolatie of zonnepanelen). Hoe pak ik dat aan?

Samen met jouw VvE kun je aan de slag met zonne-energie of energiebesparing. Groningen Woont Slim en Grunneger Power kunnen je daarbij helpen.

Energie opwekken met zonnepanelen
Wil je graag zonnepanelen op jouw VvE? De Zonnecoach van Grunneger Power helpt jullie gratis. Zij doet onderzoek naar de mogelijkheden, stelt een adviesrapport op, organiseert informatieavonden voor bewoners, geeft juridisch, technisch en economisch advies en tekent panelen in. Na plaatsing van de panelen, beoordeelt de Zonnecoach ook of de plaatsing conform offerte heeft plaatsgevonden.

Energie besparen
Wil je met jouw VvE energie besparen, dan kun je bij Groningen Woont Slim terecht

Ik heb zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen. Kunnen we ook zonnepanelen plaatsen op een dak in de buurt en daarvan financieël profiteren?

Zonnepanelen kun je ook aanschaffen als je geen eigen dak hebt. Óf als je geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen. Je kunt dan jouw eigen zonnepanelen kopen op een zonnedak voor de buurt. Een zonnedak voor de buurt is mogelijk dankzij een speciale regeling: de postcoderoosregeling. Grunneger Power helpt bij het realiseren van zo’n gezamenlijk zonnedak.

Hoe het werkt? Op een dak in de buurt worden zonnepanelen gelegd, die jij kunt kopen. De wijkbewoners die zonnepanelen hebben op het zonnedak voor de buurt, ontvangen via hun energierekening een vergoeding voor de door hun opgewekte stroom. Jij hebt geen omkijken naar installatie- en onderhoudskosten. Je kunt aan een gezamenlijk zonnedak meedoen als je een eigen energierekening hebt én in de postcoderoos (de viercijferige postcode + alle direct aangrenzende postcodegebieden) van het zonnedak woont. Voorbeelden zijn het zonnedak in Zeeheldenbuurt of het zonnedak (in oprichting) op het dak van het Noorderstation.

Kunnen we gezamenlijk maatregelen (zoals isolatie) inkopen, zodat we zelf niet alles uit hoeven te zoeken? En ook korting kunnen krijgen?

Ja, dat kan. Het buurtenergieteam helpt bewoners om samen energiebesparende maatregelen in te kopen. Denk hierbij aan het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen. Wanneer je dit samen doet is dit leuker, maar ook goedkoper. Het buurtenergieteam maakt hierbij gebruik van de diensten van Buurkracht.

Waarom is het handig om samen met andere buurtbewoners aan de slag te gaan?

Samen sta je sterk! Je krijgt meer voor elkaar als je gebruik kunt maken van elkaar kennis, creativiteit en expertise. In Groningen zijn in verschillende wijken energieteams actief, die bovendien weer van elkaar kunnen leren.

Is er al een buurtenergieteam in Selwerd? En kan ik daar aan meedoen?

Ja, er is al een buurtenergieteam actief in Selwerd. Zij kunnen nog extra handen gebruiken. Lijkt het je leuk om in jouw buurt aan de slag te gaan met energie besparen? Neem dan contact op met Sunny Selwerd. Zij verwijzen je door naar Buurkracht en Grunneger Power.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat informatie over de mogelijkheden om te verduurzamen (en het bijbehorende kostenplaatje) voor iedereen toegankelijk is?

Het buurtenergieteam helpt om informatie over de mogelijkheden te verspreiden onder buurtbewoners. Bijvoorbeeld door het organiseren van informatiebijeenkomsten, het houden van workshops en het versturen van nieuwsbrieven.

Er zijn ook handige tools die het buurtenergieteam daar bij kan gebruiken, zoals een app van Buurkracht. Het buurtenergieteam kan met deze app alle informatie over lopende acties en projecten in de buurt verspreiden.