gelderse-roosstraat-balk

Nieuwbouw & renovatie Nijestee

In Selwerd wordt de komende jaren veel verbeterd en vernieuwd. Een deel van de woningen wordt afgebroken en vervangen door nieuwbouwwoningen. Dit is onderdeel van wijkvernieuwing Sunny Selwerd; een samenwerking tussen Nijestee, gemeente Groningen, Groninger woningcorporaties en bewoners uit de wijk. Nijestee vervangt op twee plekken in de wijk oude woningen voor nieuwe woningen.


Berkenlaan

 

De eerste locatie waar Nijestee woningen afbreekt en vervangt voor nieuwbouwwoningen is de Berkenlaan.

Aan de Berkenlaan bouwt Nijestee 94 nieuwe woningen en een bedrijfsruimte. 70 woningen vallen in de sociale huur, 24 in de middenhuur (€ 750 tot € 1000 per maand). We bouwen 91 appartementen en 3 gezinswoningen.

De gezinswoningen vallen in de middenhuur (zie 1 op de tekening). De appartementen verdelen we over 2 woongebouwen van 5 verdiepingen; een aan de Berkenlaan (2) en een aan de Eikenlaan (3). Het gerenoveerde woongebouw aan de Eglantierstraat (4) staat ook op de plattegrond.

De kale huurprijs van de sociale huurwoningen ligt tussen de € 633,25 en € 740,00 (prijspeil 2022).

Planning

De bouw begon in oktober 2021. Als de bouw volgens plan verloopt, is het woongebouw aan de Berkenlaan klaar in het 4e kwartaal van 2022. En het woongebouw aan de Eikenlaan in het 1e kwartaal van 2023. Op deze site vermelden we wanneer we woningen opleveren.


Interesse in de woningen aan de Berkenlaan?

We maakten een speciale pagina aan voor geïnteresseerden. Hier vind je alle huurprijzen, plattegronden en hoe de verhuur van de woningen verloopt. Wonen aan de Berkenlaan › Nijestee


Bewoners dachten mee

We vroegen bewoners om mee te denken over de nieuwbouw aan de Berkenlaan. Er waren 2 bijeenkomsten bij De Unie architecten op het Suikerunieterrein. We vroegen huurders van woningen die de komende jaren afgebroken worden wat zij gaan missen in hun huidige woning en wat niet. Ook wilden we weten wat ze in hun toekomstige woning anders willen dan in hun huidige. Daaruit kwam onder meer dat bewoners in de keuken van hun toekomstige woning voldoende opbergruimte wilden en dat deze groot genoeg moet zijn voor alle apparatuur. Ze wensen een ruim balkon en een goed geïsoleerde woning. De algemene ruimtes in het gebouw moeten gelegenheid geven andere bewoners te ontmoeten en overzichtelijk zijn om het gevoel van veiligheid te vergroten.

In de wijk willen ze een mix tussen huur- en koopwoningen en voldoende ruimte voor groen en sportfaciliteiten. De inbreng van deze bijeenkomsten wordt gebruikt bij het ontwerpen van de woningen en de verdere plannen voor de wijk.

 

132493d6-96a6-5445-8e65-a3bfedd9bf8f

De (nieuwe) gebouwen en parkeerplaats aan de Eikenlaan (3). Alle woningen krijgen als adres: Berkenlaan.

1579fddb-5563-5c19-a6ba-a112a4233314

Eikenlaan

0f93accc-d4a7-5585-8477-8f9a9b477458

Berkenlaan


Gelderse Roosstraat, Hazelaarstraat, Elzenlaan en Mispellaan

 

De tweede locatie is de Gelderse Roosstraat, Hazelaarstraat, Elzenlaan en Mispellaan. De komende jaren vervangt Nijestee 250 woningen in dit deel van Selwerd . Het vervangen van woningen vraagt veel voorbereiding. Met die voorbereidingen zijn we al druk bezig. Hieronder lees je wat die voorbereidingen inhouden.

 

Woningen die worden afgebroken

De woongebouwen in het omlijnde gebied gaan we afbreken.

 

Bewoners verhuizen

Nijestee helpt alle bewoners met een vast huurcontract in dit gebied bij het vinden van een nieuwe woning. Wanneer een bewoner met een vast contract verhuist, verhuren we de woning vervolgens met een tijdelijk huurcontract. Daardoor kunnen we tot vlak voor de sloop van de woningen woonruimte aanbieden.

 

21df6982-afa3-53cf-a045-1b0383316b2b

Nieuwe buurt ontwerpen

Nijestee, de gemeente en de bewoners van Selwerd denken samen na over hoe de buurt eruit kan zien.

Stedenbouwkundig ontwerpbureau Must heeft ons geholpen met nadenken over bijvoorbeeld:

  • de hoeveelheid en de hoogte van de woningen
  • ontmoetingsplekken voor bewoners
  • mogelijkheden voor parkeren
  • De hoeveelheid groen

Dit hebben we gezamenlijk gedaan in vier ateliersessies. Van deze ateliersessies hebben we  video’s gemaakt. Deze kun je hier terugvinden. Must heeft het ontwerp bijna af. In dit ontwerp staat wat de nieuwe uitstraling wordt van de buurt.

 

Nieuwe woningen ontwerpen

De volgende stap is nadenken met een architect over hoe de gebouwen eruit gaan zien. Eerst dachten we na over de sfeer van de nieuwe buurt. Nu denken we na over hoe de woningen eruit zien en wanneer een woning fijn is om in te wonen. Hoe dit proces eruit gaat zien weten we nog niet. Hier gaan we later meer informatie over delen. Je kunt je wel vast aanmelden om mee te denken. Dit kan via woonzaken@nijestee.nl

Waarom nieuwbouw?
De wensen van bewoners zijn veranderd. Veel woningen in Selwerd zijn bijvoorbeeld niet bereikbaar met een lift. Bovendien staan in de wijk veel van dezelfde woningen. Door nieuw te bouwen wil Nijestee zorgen voor meer variatie. Er komen moderne en comfortabele huizen, die betaalbaar en energiezuinig zijn. Er komen meer sociale huurwoningen terug dan er gesloopt worden.

Woningen opgeknapt
Naast nieuwbouw investeert Nijestee ook in bestaande woningen. Veel huizen in Selwerd zijn inmiddels verbeterd met bijvoorbeeld geïsoleerde buitenmuren, nieuwe radiatoren, dubbelglas en een nieuwe voordeur. Maar ook schuttingen, brandgangen en voortuinen worden opgeknapt.

De flat wordt volledig gasloos en bevat sociale huurwoningen.

Groene en veilige buurt

Gezondheid en geluk

Betaalbaar en duurzaam wonen