Sunny Selwerd Energie

Duurzaam wonen

Duurzaam en comfortabel wonen in Selwerd

We weten het inmiddels allemaal, de gaskraan gaat dicht. Dat betekent dat de toevoer van gas naar woningen op termijn stopt. Sunny Selwerd helpt bij het verduurzamen van je woning. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. En het is ook leuk! Je gaat geld besparen op je energierekening en je woning wordt comfortabeler.

Betaalbaar en duurzaam wonen

Dit project draagt bij aan één van de doelen:

1. Betaalbaar en duurzaam wonen

Bereid je nu al voor

De gemeente heeft Selwerd aangewezen om versneld van het gas af te gaan. Samen met jou kijken we hoe je je daarop kunt voorbereiden. Je hoeft niet morgen klaar te zijn. Je kunt al wel direct beginnen met het maken van een plan.

Welke oplossingen zijn er?

De komende tijd gaan we met bewoners op zoek naar de beste oplossingen voor jouw straat, pleintje of buurt. Soms is een gezamenlijke oplossing nodig (zoals een warmtenet). Meestal in combinatie met individuele maatregelen (zoals zonnepanelen en isolatie).

Warmtenet in Selwerd

In Selwerd is gestart met de aanleg van een warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Hierop worden in eerste instantie flats en woningen van woningbouwcorporaties aangesloten.

Het is de bedoeling dat in de toekomst iedereen in de wijk duurzame warmte uit een warmtenet kan gebruiken. In De Larix en Selwerd-Zuid onderzoeken we samen met bewoners of het mogelijk is om particulieren aan te sluiten op een warmtenet.

data.1120xC1140x760+0+30.1120x747

Samen aan de slag! 

Heb je een goed idee om samen met je buren te verduurzamen? Wil je bijvoorbeeld samen zonnepanelen aanschaffen? Of een deelauto in jullie straat? Samen sta je sterker dan alleen! En samen ben je vaak ook nog voordeliger uit. Wij kunnen je helpen. Mail naar: anne@sunnyselwerd.nl

Grunneger Power energiecoaches Selwerd printsize-1005

Gratis hulp bij verduurzaming

Thuis verduurzamen? Een energiecoach helpt jou hierbij! Gratis! De energiecoach stelt kleine energiemaatregelen voor, die zorgen dat je energie (en dus ook geld) bespaart. Samen stellen jullie een energiebox t.w.v. €50,- op maat samen. Je krijgt bijvoorbeeld gratis radiatorfolie, tochtstrips en LED-lampen.

SuSemooie

Lees hoe Esther wijkgenoten helpt te verduurzamen
Deze blog volgt binnenkort!

Pascal-en-Dian

Lees hoe Pascal en Dian verduurzamen met een energiecoach
Pascal en Dian kregen afgelopen zomer een energiecoach op bezoek. “Zo’n coach doet het gratis en je moet niets. Hij wil je niks verkopen want hij is onafhankelijk. En je krijgt echt goede adviezen. Dus ben je wel een beetje gek als je er geen gebruik van maakt”, zegt Pascal. Lees het verhaal...

Waarom moeilijk doen, als het samen kan?
Wil je meedenken over duurzame oplossingen in jouw straat? Samen sta je sterker dan alleen! Zo kun je met de hele straat gezamenlijk zonnepanelen of inductiekookplaten inkopen met korting. Of samen een gezamenlijk zonnedak realiseren, als je zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen. Samen is leuker en vaak ben je ook nog voordeliger uit.

Ideeën? Mail dan naar: energieregisseur@sunnyselwerd.nl.

Hoe ga ik het betalen?
Het uitgangspunt van Sunny Selwerd is: de energielasten van bewoners worden niet hoger dan nu! Er zijn subsidies beschikbaar voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Voor de corporatiewoningen die worden aangesloten op het warmtenet betaalt de gebouweigenaar (de woningcorporatie) de kosten van de aansluiting. De kosten van de warmte zijn voor de huurder.

Gelukkig hoef je niet te wachten op een warmtenet. Je kunt er nu al voor zorgen dat je minder gas nodig hebt voor verwarming, door energie te besparen. Om echt aardgasvrij te worden, zal de verduurzaming van jouw woning bestaan uit een slimme combinatie van energie opwekken (zonnepanelen), energie besparen (isolatie) en duurzame energie (warmtenet) gebruiken.

Huurders, eigenaren van een koopwoning of leden van een Vereniging van Eigenaren, die geïnteresseerd zijn in verduurzaming, kunnen bij hun vragen advies en ondersteuning krijgen via Sunny Selwerd.

Laatste nieuws

Gratis materialen om je woning energiezuiniger te maken? Dat willen we allemaal wel! Op 10, 11 en 12 januari stonden bewoners ervoor in de rij bij het Informatiepunt Sunny Selwerd ...
Lees meer
Dinsdagavond 29 november: Energiebespaarcafé in het Informatiepunt. Vanavond gaat het vooral over kleine maatregelen die makkelijk te realiseren zijn. En al helemaal als je via een energiecoach de hulp inroept ...
Lees meer
Bezoek het energiebespaarcafé Selwerd voor gratis advies om energie te besparen Op dinsdag 29 november en op woensdag 7 december van 19:30 - 21:00 uur is er een energiebespaarcafé in ...
Lees meer

Veelgestelde vragen

Waarom aardgasvrij?

Wat is de ambitie van de Gemeente? De Gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die in de gemeente gebruikt wordt door huishoudens, bedrijven en instellingen afkomstig is van duurzame bronnen. Datzelfde geldt voor de energie voor vervoer en transport. Samen met tientallen partners uit de stad en externe deskundigen heeft de gemeente Groningen met een Routekaart in beeld gebracht hoe de stad Groningen in 2035 CO2-neutraal kan zijn, en wat er moet gebeuren om daar te komen.

Wat is het plan van de Gemeente Groningen voor Selwerd? De Gemeente Groningen maakt voor elke wijk in de Stad een plan om aardgasvrij te worden, een zogeheten ‘wijkenergieplan’. Dat doet zij samen met bewoners. Ook Selwerd krijgt een wijkenergieplan. Selwerd is één van de door het Rijk aangewezen wijken, die versneld van het gasnet zal worden afgesloten. Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten worden. Dit proces zal enkele jaren duren. Het is wel belangrijk om ons daar nu al op voor te bereiden, door een gezamenlijk plan te maken. Dat doen we samen met bewoners, de Gemeente, woningcorporaties en andere instellingen in Selwerd. In het wijkenergieplan staat omschreven wat er voor nodig is om een wijk aardgasvrij te maken. Selwerd leent zich bijvoorbeeld goed voor een warmtenet. Onderzoek heeft uitgewezen dat een warmtenet in combinatie met het opwekken van duurzame energie en energiebesparing, de meest haalbare oplossing is.

Kan ik als bewoner meedenken over dit plan? Jazeker, en graag zelfs. Wil je samen met andere bewoners, woningcorporaties en instellingen uit Selwerd meedenken over dit plan? Dan horen we dat graag van je. Stuur een e-mail naar: info@sunnyselwerd.nl.

Waar gebruik ik nu aardgas voor? Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is 1.500 m3 per jaar. Hiervan gaat ongeveer 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt maar gebruikt om mee te koken. Sommige huishoudens gebruiken meer of minder gas dan 1.500m3 per jaar. Dit is afhankelijk van het soort huis en het gasverbruik, het bouwjaar, isolatie, het gebruik van verwarming en het gebruik van warm water.  

Wanneer ga ik van het gas af? In Groningen weten we als geen ander hoe belangrijk het is om te stoppen met het gebruik van aardgas. Daarom zouden we zo snel mogelijk van het gas af willen. Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten worden. Dit proces zal enkele jaren duren. Selwerd is een van de wijken die door het Rijk is aangewezen om versneld van het aardgas af te gaan. Dat betekent dat we tussen nu en 10 jaar geen gebruik meer zullen maken van aardgas.  

Waarom is aardgasvrij goed voor het klimaat? Aardgas is een fossiele brandstof. Er komt CO₂ vrijkomt bij de verbranding. Omdat wij veel CO₂ uitstoten, stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde snel. Deze opwarming zorg voor veranderingen in het klimaat, met enorme gevolgen. Stoppen met het gebruik van aardgas zorgt dus voor een flinke afname van onze CO₂-uitstoot. En hoe minder CO₂ in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat.

Wat is een aardgasvrije wijk? In een aardgasvrije wijk, wordt geen aardgas meer gebruikt. De huizen worden dan op een andere manier verwarmd, bijvoorbeeld door middel van elektriciteit, warmte uit de aarde of door restwarmte (afkomstig van bijvoorbeeld datacenters). In sommige wijken zal een soort synthetisch gas worden gebruikt. Selwerd leent zich bijvoorbeeld goed voor een warmtenet. Onderzoek heeft uitgewezen dat een warmtenet in combinatie met het opwekken van duurzame energie en energiebesparing, de meest haalbare oplossing is.

Wat kost aardgasvrij? Zonder subsidies, is wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan wonen met aardgas. Dit komt voornamelijk doordat de alternatieven voor aardgas (nu nog) een stuk duurder zijn. Wanneer mensen hiervan gebruik gaan maken, zullen maatregelen goedkoper worden. Om te stimuleren om nu al te verduurzamen, zet de overheid subsidies in. Het uitgangspunt hierbij is dat de bewoners niet meer zou moeten betalen voor aardgasvrij wonen.  


Ik ben huiseigenaar, wat kan ik doen?

Een energiecoach kan bij jou thuis langskomen om je te adviseren over hoe jij kunt verduurzamen. Het advies van de energiecoaches is voor iedereen; of je nou in een oudere, nieuwere, koop- of huurwoning woont. Wil je grotere verduurzamingsmaatregelen treffen? Met deze oplossingen zit je altijd goed: 



Spouwmuurisolatie
Voor woningen in die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976, waarbij de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur (spouw) vaak nog niet gevuld is, is spouwmuurisolatie een interessante oplossing. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is kan je ook kiezen voor isolatie van de binnen of buitengevel. Meer over spouwmuurisolatie.

Vervangen van enkelglasHeb je nog enkelglas? En wil je minder kou door je ramen? Vervang enkel glas door HR++ of triple glas. Je houd de warmte binnen en wordt het stiller in huis. En natuurlijk is het goed voor je energierekening en het klimaat. Meer informatie over het vervangen van enkelglas?

Zonnepanelen
Een goede investering die ervoor zorgt dat je zelf elektriciteit gaat opwekken. Met zonnepanelen kun je voorzien in een groot deel van jouw eigen stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk. Het rendement van een investering in zonnepanelen blijft de komende jaren gunstig. Meer informatie over zonnepanelen?

Kies voor een groene energieleverancier
Via de Groene Stroomchecker kun je controleren of de stroom van jouw energieleverancier écht groen is en in Nederland wordt opgewekt. Groen gas (vaak biogas of synthetisch gas) is nog niet op grote schaal verkrijgbaar in Nederland. Het alternatief is CO2-gecompenseerd gas. Dit wordt aangeboden via de meeste energieleveranciers.  Tref de volgende maatregelen als je ze kunt combineren met een natuurlijk moment (zoals bij onderhoud of verbouwing):

Vloerisolatie
Deze investering verdien je meestal binnen enkele jaren terug. Bovendien zorgt het voor meer comfort en minder koude voeten.Meer over vloerisolatie

Dakisolatie
Omdat warmte altijd opstijgt, is een geïsoleerd dak een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je minder warmte verliest. Ga je je dakbedekking binnenkort vervangen? Neem dan gelijk de isolatie mee. Meer over dakisolatie..

Koken op inductie
Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van koken, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. Meer over inductie.

Tip: Maak gebruik van subsidies of een duurzaamheidslening.
Meer informatie vind je ook op de website van het onafhankelijke Energieloket van de Gemeente Groningen .




Ik ben lid van een VvE, wat kan ik doen?

Woon je in een koopappartement? Dan ben je automatisch lid van de vereniging van eigenaars (VvE). Als lid van een VvE ben je niet alleen eigenaar van een appartement, maar ook mede-eigenaar van het complex. Samen met alle andere mede-eigenaars ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Hier laten we zien hoe zo'n proces eruit ziet en welke eerste stappen je als bewoner van een VvE kunt nemen richting wonen zonder aardgas.  

Draagvlak Driekwart van de leden in een VvE moet het eens zijn met de duurzame een aardgasvrije plannen. Dit gaat niet altijd vanzelf. Het is daarom belangrijk dat alle bewoners direct te betrekken bij de ontwikkelingen om de juiste beslissingen te nemen. Houdt er wel rekening mee dat dit verschilt per VvE. Zo kan de grote of samenstelling van een VvE uitmaken hoe de verhoudingen tussen bewoners zijn.

Advies en begeleiding Een goed energieadvies is erg belangrijk om langdurige plannen te maken en te zorgen dat leden van de VvE achter de plannen staan. Wanneer het tijd is om te beginnen met verbouwen is er ook goede begeleiding nodig. Zorg voor een partij die duidelijk maakt hoe de verbouwing in zijn werk gaat om alle zorgen bij bewoners weg te nemen.

Willen jullie met je VvE verduurzamen? Grunneger Power kan onafhankelijk begeleiden in dit proces. Het betrekken van andere VvE-bewoners en financiering & subsidie zijn belangrijke onderdelen van de aanpak.


Ik woon in een huurwoning, wat kan ik doen?

Een energiecoach kan bij jou thuis langskomen om je te adviseren over hoe jij kunt verduurzamen. Het advies van de energiecoaches is voor iedereen; of je nou in een oudere, nieuwere, koop- of huurwoning woont. De energiecoach helpt om met kleine maatregelen gas te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie. Daarmee kunnen je verbruik én je energierekening omlaag brengen.

Grotere maatregelen
Wil je grotere maatregelen treffen? Vraag je woningbouwcorporatie naar de opties voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie in jouw woning. De woningbouwcorporaties in Selwerd maken momenteel grote stappen op het gebied van de verduurzaming van hun woningen. Sommige huurwoningen in appartementencomplexen of flats in Selwerd worden aangesloten op het warmtenet van WarmteStad. 



Kies voor een groene energieleverancier
Via de Groene Stroomchecker kun je controleren of de stroom van jouw energieleverancier écht groen is en in Nederland wordt opgewekt. Groen gas (vaak biogas of synthetisch gas) is nog niet op grote schaal verkrijgbaar in Nederland. Het alternatief is


Samen in de buurt aan de slag, hoe werkt dat?

Soms is het goedkoper én leuker om samen aan de slag te gaan, in plaats van alleen. Wat zou je samen kunnen doen? We geven een paar voorbeelden: 

- Een gezamenlijk zonnedak: heb jij geen eigen dak voor zonnepanelen? Of is je dak niet geschikt? Verschillende buurten in Groningen realiseerden om deze reden een gezamenlijk zonnedak: zonnepanelen op het dak van bijvoorbeeld een school of een openbaar gebouw. Wijkbewoners die zonnepanelen hebben op het zonnedak, ontvangen via hun energierekening een vergoeding voor de door hun opgewekte stroom. Voorbeelden zijn het zonnedak in Zeeheldenbuurt of het zonnedak (in oprichting) op het dak van het Noorderstation
- Gezamenlijk inkopen van verduurzamingsmaatregelen (zoals zonnepanelen of isolatie): samen kun je meer dan alleen. Financieel voordeel halen bijvoorbeeld. Samen zonnepanelen inkopen scheelt enorm veel uitzoekgedoe. En een hele buurt met dezelfde zonnepanelen; dat oogt vaak een stuk mooier! Wil jij samen met je buurtgenoten een actie organiseren om samen met je buurtgenoten zonnepanelen in te kopen? Dat kan!
-Een deelauto in de wijk: de Noorderplantsoenbuurt heeft er één. En ook de Oosterparkwijk, de Korrewegbuurt, de Schilderswijk en de Zeeheldenbuurt hebben plannen: een elektrische auto in de wijk, waar buurtgenoten gebruik van kunnen maken. Bij voldoende animo is een deelauto in jouw straat in Selwerd ook interessant.
-Een collectief warmtenet: 050 Buurtwarmte (uit Paddepoel) en de Gemeente Groningen onderzoeken de mogelijkheden voor een buurtwarmtenet in Paddepoel. We volgen de ontwikkelingen van deze onderzoeken op de voet. Als de uitkomsten gunstig zijn, dan is het een logische optie om ook in Selwerd een buurtwarmtenet te realiseren. Als er interesse is natuurlijk! Laat graag van jullie horen, als jouw straat of wijk interesse heeft.

Sunny Selwerd wil je helpen als je samen met buren aan de slag wilt! Heb je hierover vragen? Dan kun je altijd terecht met je vragen bij de Energieregisseur van Sunny Selwerd. Je kunt een mail sturen naar: anne@sunnyselwerd.nl. 


Wat is de rol van de Gemeente en Sunny Selwerd?

Sunny Selwerd is het platform waar de ideeën en wensen over een mooiere wijk samenkomen. Daarvoor zijn ideeën en uitvoeringskracht nodig van zowel de bewoners als van de Gemeente Groningen. Dat geldt ook voor het thema energie. 

De Gemeente Groningen maakt voor elke wijk in de Stad een plan om aardgasvrij te worden. Dat doet zij samen met bewoners. Want geen wijk is hetzelfde! En ook de bewoners die daarin wonen niet. Daarom is het belangrijk dat u als bewoner meedenkt. Zo zorgen we ervoor dat dit een plan wordt, waar iedereen zich in kan vinden!

Sunny Selwerd wil je helpen met het verduurzamen van je woning of je straat! Heb je hierover vragen? Dan kun je altijd terecht met je vragen bij de Energieregisseur van Sunny Selwerd. Je kunt een mail sturen naar: anne@sunnyselwerd.nl


Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. Een warmtenet kan gebruikt worden om met die warmte hele straten en wijken aardgasvrij te maken. De warmte kan uit verschillende bronnen komen, bijvoorbeeld uit de aarde (aardwarmte), uit water (aquathermie) of uit industriele processen, zoals afvalverwerkingsbedrijven of datacenters (restwarmte).

Welke warmtenetten zijn er?  In Selwerd legt WarmteStad een warmtenet aan. WarmteStad is nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Zij richt zich op grote afnemers van warmte (bijv. grote flats). Zij sloot contracten met woningbouwcorporaties en eigenaren van flats in Selwerd, en ook Paddepoel. 

Daarnaast verkent een burgerinitiatief in Paddepoel de mogelijkheden voor een buurtwarmtenet. Dit initiatief heet: 050 Buurtwarmte. Zij richt zich op kleinere, individuele afnemers, particuliere VvE’s en bewoners van eengezinswoningen. Het buurtwarmtenet komt in collectief eigendom van de buurtbewoners die op het warmtenet worden aangesloten. Daardoor kunnen bewoners bijvoorbeeld meepraten over de tarieven. WarmteStad en 050 Buurtwarmte kijken samen of plannen slim gecombineerd kunnen worden. 

Waarom is een warmtenet een aantrekkelijk alternatief voor aardgas in Selwerd? Een warmtenet komt als collectieve oplossing in beeld op plekken waar veel vraag is naar warmte, zoals in wijken met dichte bebouwing. Selwerd is daar een voorbeeld van. In een jaren ‘60 wijk als Selwerd is de stap naar aardgasvrij door de matige isolatie van de woningen heel erg kostbaar. Een warmtenet vormt dan een betaalbaar alternatief. Om volledig aardgasvrij te worden zijn aanvullende maatregelen (zoals isolatie of zonnepanelen) wel nodig. 

Om te voorkomen dat mensen die zijn aangesloten op warmtenetten te veel betalen hanteert de rijksoverheid het NMDA principe (Niet Meer Dan Anders). Gebruikers betalen niet meer wanneer ze een gasaansluiting zouden hebben. 

Hoe duurzaam is een warmtenet? De duurzaamheid van een warmtenet heeft veel te maken met de duurzaamheid van de bron van de warmte: die bepaalt hoeveel CO2-uitstoot er vermeden kan worden. Vanuit duurzaamheidsperspectief is een lage temperatuur warmtenet optimaal. Daarbij wordt warmte tusse 20 - 40 graden gebruikt. Jammer genoeg is dat in een jaren ‘60 wijk niet voldoende omdat de huizen een hogere temperatuur warmte nodig hebben. Een hoge temperatuur warmtenet met goed geïsoleerde buizen (weinig leidingverlies) in combinatie met een echt duurzame bron is dan een goed alternatief. 

Wie kan er worden aangesloten op een warmtenet? WarmteStad richt zich op grote afnemers van warmte (bijv. grote flats). Zij sloot contracten met woningbouwcorporaties en eigenaren van flats in Selwerd, en ook Paddepoel. Vraag daarom bij je woningbouwcorporatie na welke plannen er zijn. 

Woon je niet in een flat, maar wil je wel aangesloten worden op een warmtenet? 050 Buurtwarmte en de Gemeente Groningen onderzoeken in Paddepoel de mogelijkheden voor een buurtwarmtenet. We volgen de ontwikkelingen van deze onderzoeken op de voet. Als de uitkomsten gunstig zijn, dan is het een logische optie om ook in Selwerd een buurtwarmtenet te realiseren. 

Hoe werkt aansluiting op een warmtenet? Als je wordt aangesloten op een warmtenet, werkt in huis alles nog steeds alles hetzelfde. De bediening van de CV-ketel (via een kamerthermostaat) verandert niet. En ook de radiatoren blijven gewoon hangen. De CV-ketel zal vervangen worden door een afleverset. Dat is een apparaat dat het mogelijk maakt om de warmte uit het warmtenetwerk over te dragen aan het tapwater én op de radiatoren in jouw woning, zonder dat deze met elkaar in contact komen. De grootte van een afleverset is vergelijkbaar met de grootte van een CV-ketel. In sommige gevallen is een afleverset zelfs nog iets kleiner.

Als je niet meer bent aangesloten op het gasnet, kun je ook niet meer koken op gas. Je zal over moeten stappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie. Koken op inductie heeft daarbij veel andere voordelen, hierover kan je alles lezen op de inductie-pagina van HIER verwarmt. Het is mogelijk om je gasaansluiting te behouden om op gas te blijven koken. Dit raden we je niet aan, omdat je dan wel de kosten (vastrecht) aan je energieleverancier blijft betalen voor je gasaansluiting.

Voor de informatie op deze pagina is gebruik gemaakt van de kennis van  Hierverwarmt.nu.