Berken- en Beukenlaan
De Berkenlaan en Beukenlaan rondom De Es worden opnieuw ingericht. Hier ziet u het definitieve ontwerp.
Het definitief ontwerp
Overzicht
De Berkenlaan en de Beukenlaan om De Es. De straat wordt versmald, auto’s parkeren op de stoep en er komen veilige oversteekplekken. Bij De Berk komt een autovrij pleintje.




De nieuwe inrichting van de Berkenlaan en Beukenlaan:
Smalle rijbaan en parkeren op de stoep
De rijbaan krijgt een klinkerbestrating en wordt versmald. Parkeren gebeurt op de stoep.
Parkeren op de stoep is beleid van de gemeente. Zo kunnen veegwagens makkelijk overal bij en het is goed voor de verkeersveiligheid.
Overdag zijn veel auto’s weg en dan is de stoep dus breder.
Er komen 47 parkeerplaatsen aan de straat.
Het parkeerterrein van De Es blijft zoals het is.
Hard rijden is gedrag van mensen, maar in een smalle straat rijden mensen doorgaans langzamer. Ook de klinkerbestrating gaat daaraan bijdragen. De gemeente onderzoekt nog welke bestrating het meest geschikt is.
Bewoners hebben aangegeven verkeersveiligheid erg belangrijk te vinden.

Veilige oversteekplek
Bij het pad naar Beukenlaan 73 t/m 95 komt een oversteekplek. Zo’n oversteekplek komt er ook tussen De Es en het speelveldje achter de Acacialaan. De straat wordt er zo hoog als de stoep.
Dat maakt het oversteken voor mensen met rollators, kinderwagens, scootmobiels en rolstoelen gemakkelijk. En zo kun je makkelijk naar het speelveldje om elkaar te ontmoeten en te spelen.
Ook zorgt een verhoging van het wegdek ervoor dat auto’s en fietsers minder hard rijden.

Meer bomen
Bewoners hebben aangegeven dat groen erg belangrijk is. Dat vindt de gemeente ook. Want groen helpt bij het afvoeren en vasthouden van het regenwater. Dat voorkomt wateroverlast én uitdroging van de grond.
Mede daarom komen er meer bomen in de straat. Bomen zorgen ook voor verkoeling in een hete zomer.
We gaan de bestaande bomen in de Beukenlaan een stukje verplaatsen. Dit is nodig om voldoende loopruimte te hebben op de stoep én voldoende parkeerplaatsen.
Aan de kant van De Es komen nieuwe bomen.
De Berkenlaan krijgt nieuwe bomen. Dit is nodig omdat ze aan het eind van hun levensduur zijn. Berken wortelen ondiep. Bij de werkzaamheden raken de wortels beschadigd.
De gemeente gaat onderzoeken welke nieuwe boomsoorten er kunnen komen. De ene boom heeft meer groeiruimte nodig onder de grond dan de andere en onder de grond liggen ook leidingen waarmee rekening gehouden moet worden.

Meer planten
In de Beukenlaan en in de Berkenlaan komen plantenvakken met kleurige en geurige planten die bijen en vlinders aantrekken. De gemeente gaat nog onderzoeken welke planten daarvoor het meest geschikt zijn.

Een nieuw, autovrij pleintje
De Berkenlaan tussen De Berkenflat en Park De Es wordt een gebied voor voetgangers. We sluiten het af voor doorgaand autoverkeer. Voor hulpdiensten blijft het pleintje toegankelijk. Fietsers zijn welkom en we richten het gebied zo in dat ze minder hard kunnen rijden.
Zo ontstaat er een veilige en mooie wandelroute van het winkelplein, via Park De Es naar de Iepenlaan, waar al een bruggetje ligt.
Bewoners hebben aangegeven dat zij graag ommetjes willen kunnen maken in de wijk. Dat sluit goed aan bij het beleid van de gemeente, dat de gezondheid van de bewoners wil bevorderen. Bijvoorbeeld door meer bewegen.
Ook hebben bewoners aangegeven dat zij de oversteek van en naar het winkelplein gevaarlijk vinden. Dat probleem is hiermee opgelost.
Het pleintje wordt volledig gelijkvloers. Daardoor zijn het winkelplein, De Es en Park De Es goed toegankelijk voor mensen met scootmobiels, rollators, rolstoelen en kinderwagens.

Goed bereikbaar
De Berk blijft goed bereikbaar voor mensen die minder mobiel zijn. Bij de ingang komen drie invalideparkeerplaatsen. Ook komt er een taxiplek.
De parkeergarage onder De Es blijft goed bereikbaar.

Rustpunten, verlichting en groen
Het pleintje wordt een fijne plek om te verblijven. Er komen diverse plekken om elkaar te ontmoeten en even te zitten. Bijvoorbeeld op een zitrand rondom een boom of op een bankje.
Ontmoetingsplekken en meer plekken om te zitten, zijn een grote wens van bewoners uit de hele wijk.
Het pleintje krijgt goede verlichting.
Op het pleintje komen plantenvakken met bomen, met zitranden eromheen.
De gemeente gaat onderzoeken welke bomen dat het beste kunnen zijn. De ene boom heeft meer groeiruimte nodig onder de grond dan de andere en onder de grond liggen ook leidingen waarmee rekening gehouden moet worden.
De bomen zorgen voor schaduw in hete zomers en geven het pleintje een vriendelijk aanzien.
Aan de kant van De Berk komen plantenvakken met kleurige en geurige planten die bijen en vlinders aantrekken. De gemeente gaat nog onderzoeken welke planten daarvoor het meest geschikt zijn.

De planning
Blijf op de hoogte!
Meld u aan voor de Sunny Selwerd-nieuwsbrief:
Terugblik
Hoe moet dit stukje van de Berkenlaan en Beukenlaan eruit gaan zien? Daarover zijn al een aantal bijeenkomsten geweest. In deze verslagen leest u welke ideeën er door bewoners zijn ingebracht.
Meer weten over het proces?
Een plan maken gaat stap voor stap. In dit filmpje vertelt buurtregisseur Helma Erkelens meer over het voorstel dat er nu ligt, en in welke fase we zitten.
Eerst meer weten over de wijkverbetering Sunny Selwerd?
In dit filmpje leggen bewoners en professionals in de wijk uit wat de wijkverbetering Sunny Selwerd inhoudt. OOG TV maakte dit filmpje naar aanleiding van het wijkfeest op 14, 15 en 16 februari 2020.