Wijkvernieuwing op z’n Gronings: Kijk in de Wijk op OOGTV

31 augustus 2022

De serie Kijk in de Wijk gaat over de wijkvernieuwing in de Groningse wijk Selwerd. De serie is vanaf zaterdag 3 september 6 weken lang zien op OOGTV.
Wijkvernieuwing raakt aan veel aspecten van het leven van wijkbewoners. Het gaat over de huizen waarin ze wonen, maar ook over veiligheid in hun buurt, het vervangen van aardgas als energiebron, over moeilijk kunnen rondkomen en over het vergroten van kansen om goed en gezond mee te doen in de samenleving. In Groningen doen we die wijkvernieuwing zoveel mogelijk sámen met wijkbewoners.
Deze aspecten komen aan bod in de serie, die afgelopen jaar is opgenomen.

Wijkvernieuwing is meer dan het verbeteren van woningen. In Selwerd worden veel huizen aangesloten op een warmtenet, zodat ze geen aardgas meer nodig hebben. Deze operatie is in volle gang. Dat biedt ook kansen om de woonomgeving een beetje mooier en groener te maken. Veel ideeën en plannen daarvoor komen van wijkbewoners zelf.

Selwerd is een van wijken die het op een aantal punten minder goed doet dan gemiddeld. Dat komt doordat er bijvoorbeeld veel mensen met een laag inkomen of uitkering wonen. Of doordat er veel sociale huurwoningen staan die wel wat verbetering kunnen gebruiken. Daarom investeren zowel gemeente als rijk langdurig extra geld in deze wijken, om die achterstand in te kunnen lopen. De wijkvernieuwing vind je in de wijken Lewenborg, Beijum, Oosterparkwijk, Indische Buurt/De Hoogte, Vinkhuizen, Paddepoel, De Wijert, Tuinwijk en dus ook Selwerd.

De gemeente Groningen heeft wijkvernieuwing al heel lang hoog in het vaandel. Dat wordt mede ingegeven door de overtuiging dat wijkvernieuwing nooit af en een kwestie van lange adem is. In het coalitieakkoord van het nieuwe college van burgemeester en wethouders is wijkvernieuwing zelfs één van de belangrijkste thema’s, met twee wethouders die het onderwerp in hun portefeuille hebben: Eelco Eikenaar voor de sociale wijkvernieuwing en Rik van Niejenhuis voor het fysieke deel.


Kijk in de Wijk, vanaf zaterdag 3 september 6 weken lang op OOGTV.

Meer uit de categorie: Nieuws