Wijkverbetering komt op stoom

4 juni 2020

Het warmtenet komt naar Selwerd. De Larix, Mispellaan, Berkenlaan, Beukenlaan en Populierenlaan gaan op de schop. De gemeente streeft ernaar om deze straten opnieuw inrichten.
Dan hoeven de straten maar een keer open en dat scheelt overlast. Bewoners en instanties in de wijk hebben op verschillende momenten meegedacht en meegepraat over de herinrichting van hun straten. En doen dat nog steeds.

Ontwerpers Dien, Eric en Kees, en verkeerskundig adviseur Boud van de gemeente nemen hun wensen zoveel mogelijk mee in de plannen en voorstellen. Daarbij zijn wensen van bewoners over bijvoorbeeld parkeerplekken, verkeersveiligheid, groen en looproutes afgewogen tegen het algemeen belang. Zoals het gemeentelijk beleid over parkeren, voorkomen van wateroverlast en zorgen voor afkoeling in een hete zomer. Als de plannen klaar zijn, zijn ze nog niet definitief. Eerst gaan experts van de gemeente Groningen nog onderzoeken of alles écht kan. Bijvoorbeeld, op
plekken waar kabels en leidingen liggen kan je geen bomen planten. En er moet natuurlijk ook voldoende geld zijn. De gemeente beslist.

Fijne wijk voor iedereen
“De opdracht is dat Selwerd een fijne wijk is voor iedereen, ook naar de toekomst toe. Dus ook voor de mensen die hier pakweg over dertig jaar komen wonen. Zeg ik dan tegen een bewoner die per se voor zijn deur wil parkeren: dat is OK? Terwijl de kleine kinderen die er wonen dan niet meer veilig hun rondjes kunnen fietsen? Die afwegingen maken, dat is mijn vak als stedenbouwkundig ontwerper”, zegt Dien. “Dat betekent soms dat we niet direct kunnen inspelen op wensen van een bewoner maar dat we uitzoeken of het op een andere manier wél kan. Zo werken we samen: we
luisteren goed naar elkaar maar niemand zal 100% tevreden zijn. We moeten allemaal verder kijken dan ons eigen belang.” En dat geldt natuurlijk ook voor de gemeente.

Parkeren is voor alle bewoners een belangrijk punt. Mensen willen het liefst hun auto voor de voordeur neerzetten, maar ook een mooi uitzicht en groen. “We zorgen voor voldoende parkeerplekken”, aldus Boud.

Winst voor de wijk
“De herinrichting van de wijk gaat voor de bewoners een enorme winst opleveren”, denkt Dien. De groene route van de spoorlijn tot Park Selwerd is een flinke impuls. De groene recreatie-zone bij de Mispellaan maakt deel uit van die route. Bewoners hebben op De Stem van Groningen hun voorkeur kunnen uitspreken voor het basisontwerp en voor de sfeer van het gebied. De komende tijd gaan bewoners en gemeente bespreken wat daar nog meer kan komen. Ook voor andere plekken in de wijk gaan bewoners en de gemeente samen plannen maken. Dien: “Het wordt prachtig. Ik hoop echt dat mensen er bewust voor gaan kiezen om in Selwerd te wonen. Met fijne speelplekken voor kinderen, je kunt in een appartementje beginnen en daarna doorstromen naar een gezins- of
ouderenwoning. Je kunt je auto goed parkeren en niet slordig op straat. Je kunt er fijn wandelen. Zo zie ik Selwerd als ik in de toekomst kijk.”

Strakke planning
Deze zomer begint WarmteStad met de aanleg van een warmtenet in Selwerd. Dat loopt ondergronds via de Eikenlaan- De Larix – Mispellaan naar de Berkenlaan, Beukenlaan en Populierenlaan. Het streven is om direct na de aanleg met de herinrichting te beginnen. Dan hoeven
de straten maar een keer opgebroken te worden.

Wilt u plannen bekijken?
Ga naar
www.sunnyselwerd.nl/berkbeuk
www.sunnyselwerd.nl/selwerdoost
www.sunnyselwerd.nl/mispellaan

Meer uit de categorie: Nieuws