Weg met die troep op straat!

29 november 2021

Beetje bij beetje wordt het op straat, op de pleintjes en in het groen een stukje netter. Steeds minder flesjes, papiertjes, peuken, bankstellen, matrassen en andere troep. En dat komt door deze mannen: de buurtvrijwilligers van Selwerd. Of heten ze nou buurtconciërges? Daar is onderling nog wat discussie over. Een paar keer per week lopen ze in groepjes of in hun eentje met kar en grijper door de wijk. “Top dat je dit doet man!” en “Bedankt!”, horen sommigen af en toe.

Erik en Bernard halen op de woensdagen het grofvuil op bij bewoners die dat zelf niet kunnen wegbrengen. Op vrijdag laden ze gedumpt vuil in de bus en brengen dat naar de stort. Het dumpen wordt minder, maar jammer dat het nog steeds gebeurt, vinden ze.

Alex is de man van het groen. Hij verzamelt geen zwerfvuil maar helpt mensen in Selwerd met hun voortuintjes. Als die er netjes bij liggen, is dat goed voor de wijk. Want troep en vuil trekken nog meer troep en vuil aan, en dat geeft bewoners weer een gevoel van onveiligheid.

Het merendeel van de buurtvrijwilligers woont in de wijk. Rondes lopen en de wijk schoonhouden vinden ze een fijne bezigheid. “Je bent lekker buiten.” “Je bent in beweging, dat is goed voor de gezondheid.” “Beter dan thuis achter de geraniums zitten.”

Een paar mannen waren bang dat het weghalen van straatvuil ervoor ging zorgen dat mensen nog makkelijker troep op straat zouden zetten. “Als wij het weghalen, blijft die plek dan schoon?” Dat zijn ze gaan checken en wat blijkt? Het blijft wat schoner! Dat kan dus nog beter. Helpt u, help jij mee om Selwerd schoon en netjes te houden?

Moet je iets kwijt? Zet het niet op straat! Kan je zelf je grofvuil niet wegbrengen?
Bel dan het Wijkbedrijf Selwerd: 06 527 90 447.

Meer uit de categorie: Nieuws