Wat levert dat nou op, je koopwoning grondig isoleren? Pieter Kobes uit de Abeelstraat weet het!

23 oktober 2021

Kunststofkozijnen met triple glas van boven tot onder – behalve dan bij de aanbouw. Die kozijnen waren nog te nieuw maar hebben wél HR++ glas. Zonnepanelen voor en achter. Extra isolatie op de buitenmuur. Het dak, de vloer… wat heeft Pieter eigenlijk niet geïsoleerd? Je mag op zaterdag 30 oktober bij hem komen kijken in de Abeelstraat. Langskomen op afspraak via: www.grunnegerpower.nl/duurzame-huizendag.

Eerst investeren, dan enorm besparen op energiekosten

“Twee jaar geleden zeiden m’n vrouw en ik tegen mekaar: we worden zestig, wat doen we? Gaan we weg of blijven we? Maar onze zoon woont bij ons en een appartementje kost ook zo drie ton. De aannemer kwam langs voor dubbel glas. Jouw kozijnen zijn best oud, zei hij. En toen begon het te malen hè? Ik ging lezen en informatie vragen, de wijkvernieuwing kwam er aan in ons stukje Selwerd, er waren subsidies. We moeten het heel anders gaan aanpakken, zei ik. Ik ging rekenen, alles isoleren zou zo’n 45 duizend euro worden. Veel geld, hoe konden we dat betalen? Nou, het kon. We hebben maximaal gebruik gemaakt van subsidies en onze hypotheek overgesloten. En weet je? Door de lage rentestand betalen we nu zelfs een paar euro minder per maand aan hypotheek. Onze energiekosten zijn ontzettend omlaag gegaan. Tussen afgelopen maart en nu krijg ik al zo’n 600 euro terug.

We zijn nog niet helemaal van het gas af. Ik doe met een groep bewoners mee aan
gesprekken met Grunneger Power en WarmteStad over het warmtenet, maar ik heb er nog mijn twijfels over. Ik denk dat een aansluiting op het warmtenet een lieve cent gaat kosten. 

Ik ben me dus ook aan het oriënteren op een warmtepomp. Het mooie is dat ze het warmtenet sowieso gaan aanleggen, maar dat je ook later kan kiezen voor een aansluiting.

Groningen gaat van het gas af, maar hier in de straat wacht iedereen. Ik moet het nú doen, dacht ik. Want als ik over een paar jaar met pensioen ben, heb ik geen spaarpotjes meer. En het mooie is: we hebben nu al een lekker comfortabel huis.”Pieter doet mee aan de Duurzame Huizen Dag op zaterdag 30 oktober 2021Langskomen op afspraak via: www.grunnegerpower.nl/duurzame-huizendag.

Fotograaf: Mariska de Groot

Meer uit de categorie: Nieuws