Eddy Buwalda – Foto: Hans Mulder

Wat gebeurt er allemaal… Aan de Berkenlaan 238

28 juni 2022

Vanaf de Iepenlaan, Beukenhorst en De Es loop je hoppa langs het Berkenplein-in-de-maak naar het Winkelcentrum, zonder een auto tegen te komen. En dan kom je langs De Berk, waar, als de herinrichting voor de deur klaar is, je een fraai terrasje met vrolijke parasols je tegemoet blinkt: toen er geen auto’s meer voor de deur van ‘hun’ buurtcentrum reden, ontstond deze wens spontaan bij een paar vaste bezoekers van De Berk.

Beheerder Eddy Buwalda en het bestuur hadden er wel oren naar en nu zoekt buurtregisseur Daan Kingma bij de gemeente uit of het mag en kan. Dat hoort u nog. Maar zo kort zijn de lijntjes bij De Berk met de wijkverbetering in Selwerd dus. Aangeplakt tegen de Berkenflat en tussen De Es, de Beukenhorst en de Berberisflat is het buurtcentrum de ideale plek voor activiteiten voor senioren. Sinds corona is er een enorme behoefte om elkaar te ontmoeten, signaleert Eddy. Nu het weer mag is er elke vrijdagmorgen vanaf 10.00 uur een koffieochtend. “Iedereen die wil, kan komen, er is gratis koffie en thee! Sommige bezoekers nemen zelf wat lekkers mee, altijd heel gezellig. Er komen steeds meer mensen op af, om ongedwongen wat te praten met deze en gene. Wij zetten de koffie en thee neer, de rest moeten ze zelf een beetje regelen. Als er wat nodig is, horen we het wel.”

Betaalbaar of gratis

Door de week is er van alles te doen in De Berk. Klaverjassen, sjoelen, bingo, knutselen… “Je bedenkt zelf wat je wilt maken, je neemt zelf je spulletjes mee. Mensen zitten gezellig samen aan de lange tafel, de een zit te breien, de ander maakt kaartjes, iedereen zijn eigen hobby dus, en ondertussen praten ze wat.” Deze activiteit is er al jarenlang, ooit door mensen in de wijk zelf bedacht. Daarom geen hoge entree maar een kleine bijdrage van 1 euro per keer. “De Berk heeft een sociaal-culturele functie. Activiteiten die niet commercieel zijn, ondersteunen we. Dat kunnen ook activiteiten van bewoners en van Sunny Selwerd zijn.” Een ruimte huren voor een feestje of het geven van een cursus, kan ook. “Maar dan zijn de prijzen anders.”

Jeu de boules

Eddy en Henk-Jan willen graag een bijdrage leveren aan de sociale cohesie in de wijk. Eenzaamheid tegengaan door laagdrempelige activiteiten te organiseren. Er zit er weer eentje aan te komen: de jeu de boules-club. “Net om de hoek aan de Mispellaan ligt een nieuw jeu de boules-veldje. Een prima spel om te doen voor senioren. Samen met Julia Vierstra van WIJ Selwerd zijn we aan het kijken of we hier een activiteit kunnen opstarten.” Hebt u zin om mee te doen? Loop even binnen bij De Berk en meld u aan! Stichting De Berk zoekt nog een voorzitter en penningmeester. Iets voor u?

Meer uit de categorie: Nieuws