Waardevolle ontmoetingsplekken maken

27 december 2023

Hoe bestrijd je eenzaamheid? Niet door mensen bij elkaar te brengen en maar te zien wat er van komt, zo blijkt uit onderzoek. Dus hoe bereik je dat een koffieochtend, wandelgroep of andere activiteit zorgt voor echte verbondenheid? Daar hebben we in Groningen ervaring mee en daarom zat  buurtwerker Janet Postema van WIJ-Selwerd samen met een onderzoeker en een vertegenwoordiger uit een van de dorpen op 16 november bij demissionair minister Conny Helder (VVD) van Langdurige Zorg en Sport in Den Haag.
 
De aanleiding voor het bezoek was de publicatie Vrijwilligersinitiatieven als waardevolle ontmoetingsplekken van onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek. Hoe je eenzaamheid bestrijdt, was een belangrijk doel van het onderzoek.  Janet was erbij betrokken vanuit een project in De Wijert. Alles wat ze daar zag en leerde, zet ze nu in voor Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk.
“Ik ben zoveel mogelijk op straat, in een van de buurthuizen of ontmoetingsplekken en bij bewoners. Ik kom zo weinig mogelijk op kantoor. Zo hoor en weet ik waar mensen tegen aan lopen, waar ze verdrietig over zijn, wat ze wensen én waar ze warm voor lopen. Vervolgens ga ik er samen met de mensen zelf voor zorgen dat er iets gebeurt waardoor de onderlinge verbinding gaat groeien”, vertelt ze. “En dat die blijft!”
 
Jij doet ertoe
Hoe dat precies gaat? Kijk bijvoorbeeld naar Goudmakers, het project waar Ingrid uit een ander verhaal in deze krant over vertelt. Janet: “Vijftien weken trokken bewoners met ruim 50 jaar levenservaring met elkaar op en deelde lief en leed. Hoe zorg je dan dat je erna verbonden blijft? Ik vroeg: wat willen jullie? Ze vonden het fijn om elkaar te blijven ontmoeten. Kunnen andere mensen aanschuiven of willen jullie onder elkaar blijven, vroeg ik. De uitkomst is een koffieochtend voor iedereen op dinsdagochtend in Sonde2000. Ik zit er om de week bij en samen bouwen we aan een mooie hechte club. Met regelmaat schuift Lucas Winkel ook aan en heb ik WIJ-collega’s aangemoedigd om met inwoners kennis te komen maken. Niemand hoeft namelijk alleen thuis te zitten als je dat niet wilt. De eerste stap naar een koffiemomenten kan hoog zijn, daar kunnen andere bewoners en mensen van WIJ bij helpen.” 
 
Weg met de eenzaamheid
“Zichtbaar ZIJN in de wijk, daar gaat het me om. Door ontmoeting mogelijk te maken help ik vriendschappen en netwerkjes ontstaan. De boodschap daar en overal, telkens weer, is: jij doet er toe! Zo werken Janet, Lucas en hun collega’s iedere dag aan het bestrijden van eenzaamheid. Niet voor bewoners maar mét bewoners.
 
Alle koffieochtenden en activiteiten in Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk staan in de Bewaarkrant. Deze stond eind sept 2023 midden in de nummer 1. Hebt u die niet (meer). Op de tafel bij WIJ Selwerd in de Vensterschool ligt nog een hele stapel, neem er gerust een mee.

Janet (rechts) bij de minister
Meer uit de categorie: Nieuws