Vorm geven aan je toekomst met HO2

18 december 2020

Wordt 2021 het jaar waarin je nou echt gaat beginnen met die cursus, training of studie? Tip: start bij Hulp & Ondersteuning bij Opleidingen. Iedere vrijdag is er spreekuur in Wijkrestaurant De Duindoorn. Van 9.00 tot 15.00 uur.

Stel, je bent tussen de 18 en 60 jaar en je wilt een opleiding gaan doen. Wat houdt je tegen? Nou, dat kan best veel zijn, weet Hanneke Wierenga. “Vooral wanneer je al lang in de uitkering zit, geen diploma’s hebt, of je opleiding in een land buiten de EU hebt gedaan.” Hanneke is projectleider van Wijkgilde De Es en sinds kort ook van HO2, Hulp & Ondersteuning bij Opleidingen. Ze komt in haar werk mensen tegen die hard willen werken voor een betere toekomst, maar niet weten hoe ze de eerste stap moeten zetten. Of ze lopen vast tijdens de studie. Dan is het fijn om een steuntje in de rug te hebben, en dat is precies van HO2 doet.

Op onderzoek uit

“Afgelopen september zijn we gestart en nu al begeleiden we meer dan twintig mensen”, vertelt Hanneke. “Een van hen is een vrouw uit Syrië . Daar werkte ze als fysiotherapeut. Ze wil haar vak weer oppakken en kwam bij me met haar diploma’s. We kwamen er achter dat die niet zomaar geldig zijn in Nederland. Dat was een grote teleurstelling. ‘Ik ben toch gewoon goed in mijn werk’, zei ze. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het jou gewoon gaat lukken, vroeg ik. We gaan nu samen op onderzoek uit. We vragen informatie op, we gaan praten bij de Hanzehogeschool over bijscholing en misschien zijn conversatielessen Nederlands een goed idee. We kijken ook naar regelingen om de studiekosten te betalen. En als ze is gestart met bijscholing, heeft ze misschien een huiswerkmaatje nodig. Iemand met wie ze kan praten over de opleiding, die weet hoe pittig het is om opnieuw te beginnen en die haar helpt om door te zetten.”

Voor iedereen

Wat er nodig is aan ondersteuning, dat verschilt per persoon. “We zijn er voor iedereen in de wijk die een stap wil zetten richting leren en ontwikkelen. Voor mensen met een Nederlandse achtergrond en voor nieuwkomers. Het hoeft niet per se om een studie te gaan, iets anders kan ook. Ik leg lijntjes naar de juiste instanties en personen, ik zorg voor hulp als je hobbels tegenkomt onderweg. Ik houd graag contact, maar wil me niet opdringen. Je bent altijd welkom.”

HO2 zoekt nog vrijwilligers die huiswerkmaatje willen zijn.

Contact: 06-33 60 83 14 | hannekewierenga@hotmail.com

Meer uit de categorie: Nieuws