Vleermuizen spotten in Selwerd

19 mei 2023
Foto: Anda de Blecourt

Op woensdagavond 17 mei organiseerden Nijestee en Vleermuisgroep Groningen een vleermuisexcursie vanuit Volkshortus Selwerd. Voordat we op zoek konden naar de vleermuizen leerden we meer over hoe deze dieren  leven en over een paar soorten: de dwergvleermuis, de laatvlieger en de meervleermuis.

De meervleermuis had onze specifieke interesse omdat deze soort zeldzaam is én in Selwerd voorkomt. Deze vleermuis zoekt meestal boven een meer naar voedsel, zoals het Paterwoldsemeer of het Leekstermeer. “Maar waarom is de meervleermuis dan aanwezig in onze wijk?”, wilde een deelnemer weten. Het blijkt dat die wel afstanden van 20 km kunnen afleggen op zoek naar voedsel en Selwerd heeft hele fijne verblijfsplekken heeft. Bijvoorbeeld de portiekflats rondom de Hazelaarstraat. Deze zijn ooit gebouwd in drie delen, met een spleet tussen de gebouwen. Nu de flats worden afgebroken doet Nijestee haar best om nieuwe verblijfsplekken te creëren voor deze bijzondere diertjes. Er komen vleermuiskasten op andere woongebouwen van Nijestee en ook Patrimonium doet mee.

Punctuele dieren
Na deze uitleg was het tijd om opzoek te gaan naar de vleermuizen. Vooraf werd gezegd dat we om 22.05 uur klaar moesten staan om de meervleermuis te zien uitvliegen en precies op dit tijdstip zagen we de eerste meervleermuizen ook naar buiten komen. Om ze te zien vliegen heb je wel  scherpe ogen nodig. De beestjes bewegen snel en komen pas naar buiten als het bijna donker is.
Om ze makkelijker te kunnen spotten hadden we een bat-detector bij ons. Dit apparaatje zet de ultrasone vleermuisgeluiden om in voor mensen hoorbaar geluid. Aan het geluid konden de experts zelfs horen welke soort vleermuis het was.

Goede verhuizers
Tijdens de excursie bleek dat vleermuizen goede verhuizers zijn. We stonden namelijk klaar op de plek waar de meervleermuizen eerder die week gespot waren. Maar de groep was veel kleiner dan een paar dagen daarvoor. Een deel van de groep zat al op een andere plek in de Hazelaarstraat. Gelukkig waren we net op tijd om ook op de nieuwe plek de meervleermuizen te zien uitvliegen.

Nu maar hopen dat de meervleermuizen ook hun nieuwe verblijfsplekjes in de rest van de buurt weten te vinden. naar het volgende: Het feit dat ze goed kunnen verhuizen geeft goede moed voor het succes van de verhuizing naar nieuwe verblijfsplekjes in de buurt.

Meer uit de categorie: Nieuws