Verlengde schooldag geeft kinderen meer kansen

23 oktober 2021

Na schooltijd muziek maken, sporten, dansen, yoga, tekenen, toneel doen, koken of techniek? Of hulp bij taal, rekenen of een ander vak dat moeilijk is? Dat staat alle basisschoolkinderen in Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk na de herfstvakantie te wachten. Alle scholen doen mee en het is helemaal GRATIS.

Zo willen de gemeente Groningen, basisscholen, kinderopvang SKSG, de basisscholen, VRIJDAG in de Buurt, WIJ en andere organisaties in de wijk ervoor zorgen dat  kinderen meer kansen krijgen, hun onderwijsachterstanden wegwerken en ontdekken waar ze goed in zijn.

Leren en leuke dingen doen

Projectleider Mirjam Pepplinkhuizen legt uit hoe het werkt. “Op maandag, woensdag en vrijdag organiseert iedere school eigen activiteiten. Bijvoorbeeld begrijpend lezen voor kinderen die daar moeite mee hebben, of topo of rekenen. Op de dinsdag en donderdag is er een breed aanbod van leuke dingen: sport, cultuur, voeding, van alles. Dat kan op je eigen school zijn, een andere school of in een buurtcentrum of ergens buiten in de wijk. Je kiest een activiteit en die doe je dan zes weken. Na die zes weken kan je doorgaan of iets anders kiezen.”

Ouders en bewoners welkom

Alle scholen zijn om 14 uur uit. De kinderen hebben dan eerst pauze tot half 3. Ze krijgen drinken, fruit of iets anders te eten, dat hoeven ze niet zelf mee te nemen. Van 14.30 tot 16.00 uur is het dan tijd voor actie. Mirjam hoopt dat ouders en bewoners uit de wijk zin hebben om mee te doen op de dinsdagen en donderdagen. “Het zou heel leuk zijn als ouders een kookclubje gaan leiden, of iets anders.”

Problemen lossen we op

Wat als kinderen  niet zelf naar een activiteit mogen lopen of fietsen? “Dan gaan we kijken hoe we dat kunnen oplossen”, zegt Mirjam. Ze hoopt dat heel veel kinderen, ouders en mensen uit de wijk gaan meedoen. “Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk hebben samen vier basisscholen. Ik heb eens zitten tellen: dat zijn wel zo’n 600-700 kinderen!”

Stap voor stap

Het betreft een project van twee jaar in  een aantal wijken van Groningen, en heeft als werktitel Verlengde Schooldag (VSD). De Hanzehogeschool Groningen gaat onderzoek doen of het werkt. Alle naschoolse activiteiten komen overzichtelijk op een website. Mirjam: “Dat moet nog. We beginnen klein, met een paar activiteiten en bouwen programma daarna uit.”

Informatie en aanmelden gaat via de eigen basisschool. Mailen kan ook: verlengdeschooldagspt@outlook.com

Meer uit de categorie: Nieuws