Spelenderwijs beter Nederlands leren

26 november 2020
Spelenderwijs beter Nederlands leren

Sinds september doet een groep kinderen uit de wijk mee aan Together Huiswerk. Spelenderwijs zijn ze bezig met taal, samen met vrijwilligers. Voor de wat oudere kinderen is er huiswerkbegeleiding. Ook de ouders zijn van harte welkom. Zo leggen ze de basis voor een kansrijke toekomst.

Together Huiswerk is iedere maandagmiddag en woensdagmiddag om 14.15 uur. Om 15.15 start de huiswerkbegeleiding voor de kinderen van groep 7/8 en de brugklas. Plaats: De Fontein. Meer informatie: Rian Wesseling, info@togetherhuiswerk.nl ; 06 447 49 227.

Positief opgroeien
Veel kinderen in Selwerd groeien op in gezinnen waar ouders niet de mogelijkheid hebben om voor te lezen, samen met hen te lezen of taalspelletjes te doen. Dat komt omdat ze een andere taal spreken, laaggeletterd zijn of veel stress hebben door armoede, schulden of gezondheidsproblemen. Mariël de Vos uit de Maluslaan zag dat om zich heen en besloot om een project op het gebied van interculturele taal- en huiswerkondersteuning op te zetten: Together Huiswerk. Haar initiatief werd omarmd door Sunny Selwerd, want met een goede taalontwikkeling leg je de basis voor een kansrijke toekomst. Positief opgroeien dus, en dat is een van de doelen van de wijkverbetering!

Zelfvertrouwen krijgen
Inmiddels heeft Mariël het stokje overgedragen aan Rian Wesseling van Kwartiermakers. “Groepjes van drie kinderen en een vrijwilliger doen taalspelletjes, lezen en praten wat ze meemaken, thuis en op school. Het gaat om de ontmoeting, van elkaar leren. Zo vergroten de kinderen hun woordenschat en raken ze bekend met elkaars cultuur, de gewoonten en de feesten die daarbij horen”, zegt ze. De vrijwilligers richten zich op wat de kinderen wél kunnen. “Ontwikkelen van zelfvertrouwen vinden we belangrijk”, zegt Rian. “De kinderen zijn niet altijd de beste van de klas als het op lezen aankomt en dat weten ze.”

Ook voor ouders
Uit landelijk onderzoek blijkt dat kinderen een lager schooladvies krijgen als hun ouders de Nederlandse taal minder machtig zijn. “Dat willen we veranderen met onze aanpak”, stelt projectleider Rian. Terwijl de kinderen met de vrijwilligers aan het werk zijn, praten de ouders en vrijwilligers met elkaar bijvoorbeeld over hun ervaringen met de school van de kinderen. Boekjes lezen voor je plezier bijvoorbeeld, dat kennen ze niet altijd. Hoe heb je zelf lezen geleerd? En wat zie je nu bij je kind? Vanuit respect voor elkaar bouwen we bruggen tussen de verschillende culturen.”

Meer uit de categorie: Nieuws