Roy wil groene schuurdaken

8 juni 2023

Op dit moment zijn acht bewoners actief in het Wijkplatform. Sinds nog kort heeft ieder een eigen thema, een onderwerp waar hij of zij enthousiast van wordt. Roy uit de Berkenlaan bijvoorbeeld, gaat voor groen. Hij is bezig om van de saaie platte schuurdaken groene daken te maken. Voor de bewoners die dat willen.
 
“Er is in Selwerd veel groen maar er staan niet zoveel planten die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. In Reitdiephaven zag ik dat een groep huiseigenaren bezig was daken te vergroenen met sedum, dat is een vetplantje dat mooi bloeit. Dat leek me een goed plan voor de schuurdaken in Selwerd, om te beginnen in mijn eigen straat. Groene daken zijn niet alleen een leuk gezicht en nuttig voor de biodiversiteit, maar zorgen ook voor verkoeling van de schuren en bijkeukens die in de zomers van tegenwoordig bloedheet kunnen worden. In de winter zorgen groene daken voor extra isolatie, wat weer in de stookkosten scheelt.
Maar in mijn straat heb je huurwoningen en dan is het aan de woningcorporatie. Eerst heb ik gezocht naar een bedrijf dat die sedumdaken kan aanleggen. Daar hoorde ik dat zo’n dak een aantal jaren langer meegaat dan een gewoon dak en dat is natuurlijk best aantrekkelijk voor een woningcorporatie. Toen ik hoorde dat bij de aanleg van het warmtenet onze voortuinen een beetje worden ingekort, dacht ik: dat is een kans. Ook de andere leden van het Wijkplatform zagen er wel wat in. Willem en ik stapten daarom naar David Bergtop, de projectleider van Sunny Selwerd voor de herinrichting. Die moest er even over nadenken maar vond het een goed idee. Hij nam contact op met Patrimonium en zo kwam er een specialist kijken of het technisch ook kon. Die was positief. Hoe het nu verder gaat weet ik nog niet. In elk geval heb ik ondertussen mijn buren geraadpleegd en ook die zijn enthousiast. Fijn dat David wist wie er bij Patrimonium over gaat, ik kreeg in eerste instantie zelf de juiste mensen niet te pakken. Ik hoop dat mijn straat een pilotproject wordt en dat daarna ook de andere woningcorporaties en particuliere eigenaren mee gaan doen.”
 
Groningen heeft subsidie voor het vergroenen van daken. Hier vind je meer informatie: gemeente.groningen.nl/klimaat-en-groen

Meer uit de categorie: Nieuws