Proef in Selwerd-Zuid: CV-ketel op 70 graden

6 februari 2022

Is mijn huis nog wel lekker warm en behaaglijk als ik een aansluiting op het warmtenet heb? Veel bewoners willen dat weten. Laten we het gaan het testen, zei Grunneger Power. In vier woningen in Selwerd-Zuid stoken de CV-ketels het water op tot zeventig graden in plaats van 90. Bij wijze van proef.

Het warmtenet levert straks water op een temperatuur van 70 graden. “Door de CV-ketel op deze temperatuur in te stellen, kunnen we onderzoeken of je het met het warmtenet warm genoeg krijgt in huis. En hoe lang het duurt om de woning op te warmen”, legt Richard Heslinga uit. Hij is projectleider ‘achter de voordeur’ bij Grunneger Power. Achter de voordeur: dat betekent dat hij samenwerkt met bewoners aan het verduurzamen en gasloos maken van hun huis. Hij stelt de ketel in op 70 graden, adviseert over isolatie en andere energiebesparende maatregelen en kan helpen bij een subsidieaanvraag… noem maar op.

Leren van de ervaringen

Vandaag is Richard bij Aletta Zeedijk in de Magnoliastraat om de eerste meetgegevens op te halen. Ze doet mee aan de proef ‘Zet ‘em op 70!’ Aan haar thermostaatknop in de woonkamer hangt sinds drie weken een usb-stick. Daar worden meetgegevens op opgeslagen. De eerste meetgegevens zijn de zogeheten nulmeting: aan de CV-ketel was de afgelopen drie weken nog niets veranderd. Zojuist hebben Richard en Aletta hem op 70 graden gezet. De komende drie weken houdt Aletta in een logboekje bij wanneer ze de thermostaat hoger of lager zet en waarom.” Aletta: “’s Morgens bij het opstaan zet ik hem op 19 graden, maar tussen de middag vind ik dat te kil, dus zet ik hem wat hoger.”

 Adviezen en tips

“Ik ben heel erg voor duurzaamheid”, zegt Aletta. “Plus, het is goed voor de portemonnee. En waarom ik ook meedoe: dit is ons eigen huis. We moeten het zelf onderhouden en

als ik de woning wil isoleren moeten we dat zelf betalen. Grunneger Power helpt je met advies en dat vind ik heel fijn. Richard heeft met warmtemeter het huis gescand en zo heb ik toch nog wat dingen ontdekt. De vloer van de woonkamer was al geïsoleerd maar die van de keuken en de gang niet.  Nooit aan gedacht, maar dat zou schelen zeiden hij. De raampjes boven de voordeur en het toilet bleken nog enkelglas te hebben en ik heb een aantal ramen met oud dubbelglas. Er is subsidie om dit allemaal aan te pakken en Richard geeft me advies en tips. Ik ben ook heel benieuwd wat die 70 graden gaat opleveren.

De proef duurt in totaal zes weken.  De gegevens van Aletta en de andere deelnemers samen geven inzicht in hoe ‘Zet ‘em op 70’ is ervaren. “Ik ben benieuwd naar de uitkomst”, zegt Aletta.

 Wil je ook meedoen aan de proef? Neem contact op via buurtwarmte@grunnegerpower.nl

Meer uit de categorie: Nieuws, Energie