Als je van een oude naar een mooie gloednieuwe woning verhuist, zit daar geen aansluiting in voor je lieve oude gasfornuis. De woningcorporatie geeft je een inductiekookplaat en dat is fijn. Maar hoe kook je daarop? De Huismeesters organiseerde een workshop inductiekoken voor de bewoners van de nieuwe huizen aan de Vlierstraat, Kornoeljestraat en Populierenlaan.
Op dinsdagochtend 23 mei staat Dennis van Cooking Place met vijf dames in de keuken van het Informatiepunt. Met veel grapjes, voorbeelden en een demonstratie laat hij de voordelen zien: greepjes van de pannen worden niet heet, er zit een timer op zodat er warm eten klaar staat als je thuiskomt en je dure gietijzeren pan kan je gewoon blijven gebruiken want die is magnetisch.
Test het uit met een magneet
Hoe je test of een pan op de kookplaat kan? “Haal een magneet van de koelkast of ergens anders vandaan en houd die tegen de bodem van de pan. Als die plakt, kan het!” Hoe zit het met wokken? “Helaas, die zijn meestal van plaatstaal en dat is niet magnetisch, dus naar de camping ermee, of naar de kringloop.” Gelukkig zijn er woks én tajines te koop voor inductie, vertelt hij erbij. Een paar dames kijken opgelucht, die gebruiken ze namelijk heel vaak.
Neem er een met knoppen
Als je de keus hebt, raadt Dennis aan om een inductiekookplaat met knoppen te kopen, net als op je gasfornuis. De meeste types hebben tiptoetsen en dat vinden met name wat oudere mensen lastig te bedienen, is zijn ervaring.
Ommeletje bakken
Om te laten zien hoe het werkt, bakt hij een Koreaanse omelet. Daarna mogen de deelnemers: hij heeft voor iedereen een recept uitgeprint. Terwijl zij bezig zijn, draait Dennis vol enthousiasme zijn verhaal nog een keer af. Ondertussen bij de inductiekookplaten sissen de eieren in de pannen en worden alle knopjes en tiptoetsen uitgetest.
Het is een vrolijke boel. De meeste vrouwen kennen elkaar al, en als dat nog niet zo was, kennen ze elkaar nu.
