Ik doe mee – Shahrazed

18 december 2020

Shahrazed en haar vriendin Abiir vertelden vorig jaar met Kerst het kerstverhaal uit de Koran. In De Fontein. Omdat ze het belangrijk vinden dat moslims en christenen goed met elkaar samenleven. Het islamitische verhaal heeft geen Jozef en geen ‘stalletje van Bethlehem’. Wel een dadelboom.

“Vorig jaar rond deze tijd bespraken we in het Wijkplatform, waar ik in zit, wat er ging gebeuren rond de Kerst. Er zou bijvoorbeeld een lichtjestocht komen door Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk. Is het een idee dat we dan ook het kerstverhaal uit de Koran vertellen, vroeg ik. In ons verhaal staat Maria – Meryem – centraal. Wist je dat ze een eigen vers heeft? Ze is een heel gelovig meisje, dat bezoek krijgt van een engel met een boodschap van Allah: ze zal als maagd een kind baren. Dat maakt haar wanhopig, want ze is niet getrouwd en ongehuwde moeders hebben een ellendig leven. Als de bevalling nadert, brengt de engel de boodschap dat ze op reis moet gaan: naar een bepaalde plek bij de rivier de Jordaan waar een grote dadelpalm staat. Onder die boom wacht ze de bevalling af. Het is de periode waarin de dadels beginnen te rijpen. Zo weten we dat Jezus ergens in augustus geboren moet zijn. Het mooie van dadels is dat er alle voedingsstoffen in zitten die je nodig hebt én ze zorgen voor een goede bevalling. Daarom eten veel moslimvrouwen rond de bevalling dadels en dat schijnt echt goed te zijn. Ooit is onderzocht dat er stoffen in zitten die te veel bloedverlies en infecties voorkomen. Dan moet Maria terug naar haar dorp. Ze durft niet, want hoe legt ze uit dat ze een kind heeft gekregen zonder vader? Niemand zal haar geloven! De engel zegt dat ze alleen maar naar het kindje Jezus – Issa – hoeft wijzen. Die zal dan zeggen: ik ben geboren uit de maagd Maria. Ik ben de boodschapper van Allah. In de Koran kan Jezus dus als baby al praten.

De mensen van De Fontein en wij, we vonden het belangrijk dat mensen ook met het islamitische kerstverhaal kennismaken. We wonen in een wijk met veel culturen en geloven. Dat vindt niet iedereen fijn maar het gaat niet veranderen. Dus als we in Selwerd prettig willen leven met elkaar, dan moeten we stappen naar elkaar zetten. Niet alle moslims en christenen zullen het ermee eens zijn geweest dat wij het verhaal in een christelijke kerk vertelden. Maar het werd enorm gewaardeerd door de mensen die kwamen luisteren. Het is een van mijn favoriete vertellingen.”

Meer uit de categorie: Nieuws