Energiebespaarcafé: informatief én gezellig

1 december 2022

Dinsdagavond 29 november: Energiebespaarcafé in het Informatiepunt. Vanavond gaat het vooral over kleine maatregelen die makkelijk te realiseren zijn. En al helemaal als je via een energiecoach de hulp inroept van de Klusbus – al loopt het aantal aanmeldingen nu storm door de hoge energieprijzen, je zult dus even op je beurt moeten wachten.
Zestien bezoekers, drie energiecoaches plus Richard en Melissa van Grunneger Power wisselen tips en ervaringen uit. Ik zit aan de tafel van Simon die echt álles weet van energiebesparen. Zijn top-tip: maak de brievenbus in je voordeur dicht en hang een brievenbus buiten. “Scheelt klauwen aan energie!” Nog een: zorg dat je de tochtstrips bij de voordeur goed plaatst. “Negentig procent van de mensen doet het verkeerd.” Hoe het dan wel moet, dat tekent hij uit. Een beetje te ingewikkeld voor mij, maar als ik een energiecoach aan huis krijg komt het vast goed. Mijn overbuurvrouw aan tafel uit Selwerd-Zuid is al heel ver met het isoleren van haar huis. Zij heeft net gordijnen besteld voor om de trap. “Heel goed, heel goed”, zegt Simon. “Het dak is het grootste energielek.” Bij een rondje om tafel blijkt dat bijna iedereen de thermostaat thuis op 17-18 graden heeft staan. “Kouder moet niet”, raadt Simon ons af. “Anders krijg je schimmel.”
Het is een onverwacht gezellige avond, waar bezoekers tips krijgen en ook onderling tips uitwisselen. “Heel informatief”, zegt iemand en aan het slot is er applaus. Wie zich van tevoren had aangemeld krijgt een tas met energiebesparende maatregelen mee naar huis.

Het Energiebespaarcafé gemist? Elke woensdagochtend van 10 tot 13 uur zit energiecoach Karel voor je klaar in het Sunny Selwerd Informatiepunt op het Winkelplein. Afspraak met een energiecoach: duurzaamgroningen.nl, klik op gratis energieadvies.

Meer uit de categorie: Nieuws, Energie