Duurzaam en gasloos wonen

28 mei 2019

Duurzaam en gasloos wonen in Selwerd. Oók voor huizenbezitters

Bewoners bepalen zelf wat zij willen doen om Selwerd duurzamer te maken. Isolatie van je huis, zonnepanelen… er is van alles mogelijk. Maar het is veel handiger en makkelijker als je het samen doet.

Bewoners denken mee, praten mee en doen mee. Dat is het uitgangspunt van Sunny Selwerd Wijkverbetering. Dus ook als het gaat om duurzaamheid en energie. Maar even zonnepanelen aanleggen, dat doe je niet zomaar. Wat kost het, hoe zit het met subsidieregelingen en vergunningen, is crowdfunding mogelijk, hoe regel je het met je energieleverancier…? “We willen voorkomen dat iedere huizenbezitter zelf het wiel moet uitvinden”, zegt Anne Huizinga van Grunneger Power. “Er is al veel kennis bij andere mensen in de stad. Grunneger Power zorgt ervoor dat iedereen van die kennis kan profiteren. Zo helpen we mensen met duurzaam en energiezuinig maken van hun huis en hun buurt.”

Anne Huizinga

Gezamenlijke zonnedaken

Grunneger Power werd een aantal jaren opgericht door stadjers die zelf aan de slag wilden met verduurzaming. Het is geen commercieel bedrijf, maar een coöperatie van burgers. Dat houdt in dat mensen die lid zijn, samen beslissen over de activiteiten en de verdeling van de opbrengsten. Net als bij een voetbalvereniging. Het begon acht jaar geleden met kleinschalige projecten: zonnepanelen op daken van individuele huizenbezitters. “Maar er zijn veel daken in de stad waar geen zonnepanelen op geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld omdat ze geen zon krijgen. Toen ontdekten we dat gezamenlijke zonnedaken mogelijk zijn voor mensen die in hetzelfde postcodegebied wonen en daar direct omheen. Daar is een subsidieregeling voor”, zegt Anne. “We leren steeds meer, en doen ook grotere projecten. Altijd op basis van waar de bewoners behoefte aan hebben. In Zonnepark Vierverlaten, een groot zonnepark in Hoogkerk, kunnen bewoners investeren in een zonnepaneel ‘op afstand’. En in Paddepoel willen bewoners van het gas af. Daarom ontwikkelen we samen met hen een warmenet, waarvan bewoners zelf eigenaar worden.”

Hier doen ze het al

Zo hebben bewoners van de Zeeheldenbuurt en Schilderswijk samen met Grunneger Power op het dak van het Alfa-college 570 zonnepanelen geplaatst. Lewenborg heeft ook een gezamenlijk zonnedak, en ook bewoners van de Noorderplantsoenbuurt en Paddepoel kijken naar de mogelijkheden. “De een wil tien zonnepanelen, de ander twee of drie… Want niet iedereen heeft een even grote portemonnee. Het zonnedak levert aan het net, en het deel dat jij levert wordt aan het eind van het jaar in mindering gebracht op je energierekening. Het leuke is: huizenbezitters én huurders kunnen meedoen!”

Doe het samen

Dit is allemaal ook in Selwerd mogelijk. Het is slim én leuk om het samen te doen. Bijvoorbeeld als Vereniging van Eigenaren of als omwonenden van een pleintje.

Grunneger Power werkt in Selwerd samen met de Gemeente Groningen, Sunny Selwerd, Buurkracht en Groningen Woont Slim.

Op woensdag 12 juni is er in het Wijkbedrijf een bijeenkomst over verduurzaming voor de leden van Verenigingen van Eigenaren. Aanmelden kan hier.

Inloop en koffie: 19.00 uur

Start: 19.30 uur

Waar: Wijkbedrijf Selwerd, Bottelroosstraat 3

Wilt u verduurzamen maar woont u in een koophuis zonder VvE? Neem dan contact op via info@sunnyselwerd.nl.

Meer uit de categorie: Nieuws, Energie