Wat betekent dit voor mij als huurder?

Je kan je alvast voorbereiden op gasloos wonen. Voor huurders kan dit lastiger zijn, omdat je minder mogelijkheden hebt om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen in huis.

Welke dingen kan ik wél doen als huurder?

  • Vraag je woningbouwcorporatie of verhuurder naar de opties voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie. Veel woningbouwcorporaties maken momenteel grote stappen op het gebied van de verduurzaming van hun woningen.
  • Als huurder kun je ook zelf met een voorstel tot woningverbetering komen. Een goede eerste stap is het opstellen van een voorstel voor energiebesparende maatregelen (zoals isolatie). Voor het opstellen of beoordelen van een redelijk voorstel kun je bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van de Woonbond.
  • Kleine maatregelen om gas te besparen als het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie kunnen je verbruik én je energierekening omlaag brengen.
  • Neem echte groene stroom en groen (of gecompenseerd) gas.
    Heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe je kookt? Ga dan voor inductie.
  • Besparen op je gasrekening. Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 1.500 kubieke meter gas. Uitgaande van een gasprijs van €0,66 per kubieke meter gas, levert dat een rekening op van €990. Als je slim met energie omgaat, draag je bij aan een beter klimaat én
  • kun je je energierekening flink verlagen. Hier zijn tien tips om gas te besparen.

Kan ik als huurder deelnemen aan een gezamenlijk zonnedak?

Antwoord volgt later

Kan ik als huurder deelnemen aan een warmtenet?

Antwoord volgt later