Wat betekent dit voor mij als huiseigenaar?

Je kunt je alvast voorbereiden op gasloos wonen.
Als woningeigenaar kan je grote stappen zetten in huis.

Isolatie:

Dubbel- en Tripleglas:

CV-ketel:

Hoe kan ik dat betalen?

Wat kan ik zelf doen?

Met deze maatregelen zit je altijd goed

 • Vloerisolatie
  Deze investering verdien je meestal binnen enkele jaren terug. Bovendien zorgt het voor meer comfort en minder koude voeten. Kijk hier als je wil weten hoeveel het voor jouw huis ongeveer kost.
 • Dakisolatie
  Omdat warmte altijd opstijgt, is een geïsoleerd dak een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je minder warmte verliest. Ga je je dakbedekking binnenkort vervangen? Neem dan gelijk de isolatie mee. Meer over dakisolatie.
 • Spouwmuurisolatie
  Interessant voor woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976, waarbij de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur (spouw) vaak nog niet gevuld is. Meer over spouwmuurisolatie. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is kan je ook kiezen voor isolatie van de binnen of buitengevel.
 • HR++/+++ glas
  Dubbelglas is een bekende manier van energie besparen. Maar er zijn inmiddels heel veel soorten dubbel en zelfs trippel glas. Met hoog rendement glas verhoog je je wooncomfort en verlaag je je energierekening. Weten hoeveel gas jij verliest door je glas?
 • Koken op inductie
  Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van koken, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. Meer over inductie.
 • Zonnepanelen
  Een goede investering die past bij het toekomstbeeld waarin we niet alleen gaan wonen zonder aardgas maar ook steeds meer zelf elektriciteit gaan opwekken. En bij een all-electric woning zijn zonnepanelen niet weg te denken. Hier vind je alle basics over zonnepanelen.
 • Kijk bij ketelvervanging of een (hybride) warmtepomp mogelijk is
  Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor de verwarming en warm water. Een hybride warmtepomp heeft er een HR-ketel op gas bij. Deze zorgt op hele koude dagen voor de verwarming, en verwarmt je tapwater.
 • Maak gebruik van verhuis- en verbouwmomenten
  Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen of het aanleggen van lage temperatuur verwarmingssystemen vaak lager. Bovendien heb je dan maar één keer het gedoe van een verbouwing. Maak gebruik van dit logische soort momenten om jouw huis voor te bereiden!
 • Kies groen gas en groene stroom
  Groen gas, vaak biogas of synthetisch gas, dat wordt opgewaardeerd en aan het aardgasnet wordt toegevoegd, is nog niet op grote schaal verkrijgbaar in Nederland. Het alternatief is gecompenseerd gas. Kies ook altijd voor echte groene stroom.
 • Tip: Maak gebruik van subsidies
  Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE):Via deze subsidie ontvang je een tegemoetkoming voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

Wat is een Wijkenergieplan?

Antwoord op de vraag